LES ELECCIONS CATALANES

La CUP insisteix que no investirà Artur Mas encara que rebutja la seva imputació

Antonio Baños subratlla que el seu 'no' a un candidat que veu "cremat" no està renyit amb la seva solidaritat amb el líder de CDC

Antonio Baños valora els resultats de les eleccions, aquest dilluns.

Antonio Baños valora els resultats de les eleccions, aquest dilluns. / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts

"No votarem 'sí' a un Govern presidit per Artur Mas". Així de contundent s'ha expressat novament el candidat de la CUPAntonio Baños, mantenint la seva posició durant tota la campanya i també després del 27-S, malgrat que rebutja la imputació del president en funcions pel 9-N9-N, coneguda fa unes hores. Baños ha reiterat que Mas és un candidat "cremat" per les retallades i per l'ombra de la corrupció. "Nosaltres, el que diem en campanya ho complim. Els nostres lemes són promeses", ha afirmat en una entrevista al programa 'Al rojo vivo' de La Sexta.

El candidat de la CUP ha insistit que el líder de CDC i candidat de Junts pel Sí "representa les retallades i la corrupció". Això no està renyit, subratlla, amb la "defensa absoluta de les institucions catalanes" per part del partit independentista i anticapitalista, ni amb la seva "solidaritat" amb els tres imputats pel 9-N: Mas, l'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega i la consellera d'Ensenyament en funcions, Irene Rigau. "No el volem com a president [Mas]", ha insistit, cosa que no fa incompatible que la CUP denunciï la "guerra bruta" de l'Estat.

La CUP ja s'havia reafirmat en la seva posició aquest dimarts al matí, abans que es difongués la imputació de Mas. "No es tracta d'una venjança contra Artur Mas. Comencem una etapa neta; el candidat ha de ser de consens", ha afirmat el cap de llista, abans de recalcar que li semblaria "bastant sorprenent" que en les negociacions post-27-S no es trobés "una figura" amb què tant Junts pel Sí com la CUP se sentissin "còmodes". Baños va assegurar, a 'Els matins' de TV-3, que la CUP no entrarà a l'Executiu català, però que té "moltes ganes de recolzar un Govern que tingui clar que és sobirà" i reverteixi les polítiques d'austeritat.

CANDIDAT DE CONSENS

La CUP, que té la clau de la governabilitat a Catalunya, ha apostat per un candidat de consens amb "projecció internacional", requisits que no només compleixen, ha dit, Oriol Junqueras, líder d'ERC, i Raül Romeva, el cap de llista de JxSí. Segons Baños, "Hi ha molta gent vàlida al país per reduir-ho tot al fet que si no és Mas [el president], fracassa el procés", ha asseverat. "No investirem Mas. La seva figura està cremada", ha reiterat, descartant també proposar un membre de la CUP com a cap del Govern.

"El nou president no pot tenir ni una ombra de corrupció ni haver sigut responsable de les retallades", ha afirmat, com ja van fer aquest dilluns tant ell mateix com la número dos de la candidatura, Anna Gabriel. Baños ha demanat, doncs, a CDC que no s'enroqui: "Seria tristíssim que Mas i Convergència tornessin a les velles pràctiques de posar en un carreró sense sortida la resta", ha apuntat.

"AIXÒ SORTIRÀ BÉ"

Notícies relacionades

El candidat ha subratllat també que JxSí i la CUP no són els únics interlocutors i que volen dialogar amb sindicats i agents socials: "Volem veure com està el país i què vol fer. Obrir les converses a tots". S'ha mostrat convençut, a més, que, malgrat que el nom del president està en l'aire i que la CUP ja ha descartat la declaració unilateral d'independència (DUI) després que la suma dels vots independentistes no hagin arribat al 50% dels vots, el procés anirà endavant: "Això sortirà bé, que ningú ho dubti".

"Ja no ens manen. Ara ens manem", ha dit, per ressaltar el mandat democràtic de les urnes i que Catalunya no ha d'acceptar "ingerències".