REVISTA DE PREMSA

"Mas serà imputat després del 27-S", titula Marhuenda en plena jornada de reflexió

'El País' destaca com a tancament de campanya electoral catalana la protesta de jutges contra el reclutament de magistrats per a una futura Catalunya independent

'El Mundo' obre la seva portada amb un editorial advertint que les de demà són les eleccions més importants de la democràcia espanyola recuperada el 1977

portada-vanguardia-26-09-2015

portada-vanguardia-26-09-2015

6
Es llegeix en minuts
XAVIER CAMPRECIÓS / Barcelona

Artur "Mas serà imputat després del 27-S", proclama 'La Razón' a tota castanya a la seva portada. És tot un regal --el del diari que dirigeix Francisco Marhuenda-- als electors catalans en plena jornada de reflexió de les eleccions al Parlament de Catalunya. El subtítol diu: "El juez del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya le llamará a declarar días después de las elecciones por la votación ilegal del 9-N. El 'president' podría haber incurrido en un delito de desobediencia al no acatar la suspensión del referéndum del Tribunal Constitucional".

Sense haver pogut mirar --a les tres de la matinada-- més que la portada de 'La Razón', cal recordar que no és inusual que aquest diari faci gala d'exhibir el seu coneixement de l'agenda dels jutges que instrueixen casos que afecten els convergents que han abraçat l'independentisme desafecte amb Espanya, com algunes de les causes de les comissions il·legals del 3% de CDC. I que tampoc és inusual que el que havia sigut formalment el "procés participatiu" del 9-N, desqualificat més enllà de l'Ebre com una "pseudoconsulta oficiosa", es presenti ara ni més ni menys que com un "referèndum". Ja sabeu que amb certa premsa tot s'hi val. Pregunteu-vos a qui pot beneficiar a les urnes --a més del PP-- que el diari més afí de l'orbe a l'inquilí de la Moncloa, Mariano Rajoy, llanci una pedrada semblant en jornada de reflexió.

HORA DE DECIDIR

Això sembla el més rellevant del quiosc de la vigília d'un 27-S que acapara unànimement l'interès de totes les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui. A la capital catalana, 'Ara' ofereix una primera monogràfica ("El sí ho té a tocar") i 'El Punt Avui', gairebé ("De dret a decidir"). Una mica menys de desplegament i fervor independentista mostren 'La Vanguardia' ("El sí exhibeix força i Rajoy demana el vot en català") i EL PERIÓDICO ("Molt per decidir"). Tots quatre il·lustren la notícia en primera amb les fotos del multitudinari tancament de campanya de Junts pel Sí a Montjuïc sense retratar cap candidat.

I també tots quatre es pronuncien editorialment. Aquí teniu els titulars. "Final de campanya, inici de tot" ('El Punt Avui'). "Una campanya atípica per a un 27-S històric. Mai unes eleccions catalanes havien mobilitzat tanta gent ni havien rebut tanta atenció" ('Ara'). "Un vot ineludible" ('La Vanguardia'). I, per acabar: "La campanya més intensa. La lectura plebiscitària ha guanyat protagonisme en l'última setmana i hem sentit veus dels que callaven" (EL PERIÓDICO).

MÉS JUTGES A 'EL PAÍS'

També amb togues tanca la campanya de les eleccions al Parlament de Catalunya 'El País': "Los jueces catalanes exigen el respeto al derecho y la libertad", titula, barrejant el rebuig dels magistrats que la Generalitat estigui intentant reclutar jutges per a la Catalunya independent amb els mítings finals i les expectatives de vot. Aquí teniu els subtítols: "El TSJC denuncia el intento de la Generalitat de crear su propio poder judicial. 'Queremos un plebiscito y es lo que tendremos', dice Mas sobre el valor del 27-S. Las fuerzas no soberanistas confían en una participación alta para obtener la victoria". Aquest diari es reserva avui la reflexió editorial després de les dues cartes "als ciutadans de Catalunya" de dijous i divendres.

LES MÉS IMPORTANTS DES DEL 1977

Just al revés ho fa 'El Mundo'. Obre la seva portada a tota plana amb un editorial, doble i solemne, titulat: "Las elecciones más importantes de la democracia". Així comença el text en primera i així acaba 13 paràgrafs després a la pàgina 3: "A modo de conclusión, creemos que lo que está en juego es también un modelo de convivencia, basado en los valores de la Constitución y en los derechos fundamentales que tutela un Estado democrático frente a la concepción identitaria de los nacionalistas, que clasifica a los individuos en función de sus rasgos individuales y que divide a los ciudadanos en buenos y malos. Unas elecciones de esta importancia requieren la movilización de quienes creen que juntos ganamos todos".

PP, PSOE I L'ODI A ESPANYA

Finalment, 'Abc' explota un suposat acostament entre PP i PSOE davant el repte separatista. "Rajoy y Sánchez acercan posturas para frenar a los separatistas tras el 27-S", diu un contundent titular interior. Clar que el mateix subtítol el desinfla: "El Gobierno ve un 'viraje' en el mensaje del PSOE, que incide más en la defensa de la unidad de España y en los riesgos de la independencia". I el text encara el desinfla més: "El entorno de Pedro Sánchez precisa que esa coincidencia --en los principios básicos de la Constitución-- no impiden su crítica rotunda por la 'falta de liderazgo de Rajoy' y su 'inmovilismo''". L'editorial va de la picabaralla de les banderes del balcó de l'Ajuntament de Barcelona: "La crispación como bandera. La imposición del independentismo como dogma de fe inoculado desde la cuna ha alimentado generaciones enseñadas en la intransigencia y el odio a España".

TITULARS DE PORTADA

El País

"Los jueces catalanes exigen el respeto al derecho y la libertad"; "Roban dos 'goyas' a un coleccionista de Madrid. Las obras, valoradas en cinco millones, estaban en la caja fuerte de una vivienda"; "Volkswagen responsabiliza a un "pequeño grupo" de empleados"; "Obama y Xi acuerdan una tregua en el ciberespionaje"; "Blatter, imputado por corrupción en la FIFA".

El Mundo

"Las elecciones más importantes de la Democracia (Editorial). "Evidenciad que España no dará pensiones desde 2017". Junts pel Sí pide 'hacer historia' y el PP, el voto 'de los que callan'"; "El Papa conquista Nueva York"; "Blatter, investigado por pagar a Platini 1,8 millones de euros".

Abc

"PP y PSOE acercan posturas para frenar el separatismo tras el 27-S. Sarkozy, que apoyó a Rajoy y Albiol en el cierre de campaña, defiende que "Europa necesita una España fuerte y unida"".

La Razón

"Mas será imputado tras el 27-S. El juez del TSJC le llamará a declarar días después de las elecciones por la votación ilegal del 9-N"; "Votar por la unidad de España. Rajoy llama a la movilización en el cierre de campaña arropado por Sarkozy"; "Felipe VI insta ante la ONU a "actuar como un solo mundo""; "Imputado por adjudicaciones ilegales el alcalde socialista de Vigo"; "Suiza abre un proceso penal a Blatter por el pago de 1,8 millones a Platini".

Ara

"El sí ho té a tocar. L’independentisme mobilitza com mai la societat catalana i aspira a una victòria històrica de Junts pel Sí i la CUP".

El Punt Avui

"De dret a decidir. La campanya electoral ha certificat la naturalesa plebiscitària del 27-S. Junts pel Sí aplega 70.000 persones a Barcelona sota el clam “cal anar més lluny”. Sáenz de Santamaría sosté que l’endemà dels comicis tot continuarà igual. Les formacions tanquen la cursa cap a les urnes amb crides a la participació"; "VW es renova per recuperar la credibilitat"; "El papa reclama fets contra l’exclusió social".

La Vanguardia

"El sí exhibeix força i Rajoy demana el vot en català"; "El patró de Porsche assumeix la presidència de Volkswagen"; "La Fiscalia suïssa acusa Blatter de pagaments il·lícits a Platini"; "La calor afecta les rajoles de la Diagonal"; "El Brasil embarga béns a Neymar per 42 milions".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Molt per decidir. Els partits tanquen la campanya a la caça dels indecisos"; "33 models del grup VW estan sota sospita"; "El Papa reclama a l'ONU accions i no paraules"; "Conflicte de caràcter racista en un poble del Bages".