EL CAMÍ CAP A LES URNES

Catalá afirma que un procés penal contra Mas entra "en les regles del joc"

El ministre de Justícia aclareix que el Govern no té "un pla b" però que el TC o el TSJC faran el que calgui per impedir la independència

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, a Ciutat de Mèxic després de participar en una reunió amb el president del Senat mexicà, Roberto Gil.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, a Ciutat de Mèxic després de participar en una reunió amb el president del Senat mexicà, Roberto Gil. / MARIO GUZMAN / EFE

2
Es llegeix en minuts

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha sigut contundent a l'afirmar que un eventual procés penal contra Artur Mas per incomplir la llei, en cas de declaració unilateral d'independència (DUI), entra "en les regles de joc", i ha advertit que el Govern espanyol aplicarà "tota la força" de la democràcia si es dóna una declaració d'independència a Catalunya.

"Si qualsevol ciutadà incompleix les lleis això té una responsabilitat administrativa, civil o penal. Lògicament ningú està per sobre de la llei ni pot estar-ho en un sistema democràtic", ha afirmat Catalá a Mèxic, en resposta a un periodista durant una trobada amb corresponsals espanyols. El ministre ha subratllat que "això està dins de les regles del joc", ja que "hi ha un ordre civil, un ordre administratiu, i un ordre penal" a Espanya.

Ha recordat, per exemple, que "en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hi ha un procés penal iniciat per una querella que va ser presentada per la Fiscalia General de l'Estat per les actuacions desenvolupades en ocasió de la consulta (sobiranista) del 9 de novembre" del 2014. Catalá, que dimarts va acabar una visita de dos dies a Mèxic, ha remarcat que aquell "procés penal" té "totes les garanties".

NO HI HA PLA B

A més, ha aclarit que el Govern no té "un pla b" per l'endemà de les eleccions catalanes més enllà "de garantir que s'apliquen les normes, que és el que qualsevol responsable polític té l'obligació de fer en un estat democràtic". Ha revelat que "el plantejament que fan alguns ministeris del govern és que no passarà res" en aquest sufragi, un "procés ordinari" de votació a un parlament regional.

Ara bé --ha puntualitzat--, "si aquest Parlament el que pretén és anar més enllà i promoure un procés d'independència es trobarà amb tota la força del dret i tota la força de la democràcia" per "promoure davant el Tribunal Constitucional o el Tribunal Superior de Justícia, en el seu cas, les accions que impedeixin aquestes actuacions".

DIÀLEG

Catalá ha criticat els independentistes catalans per "demanar diàleg per unilateralment promoure un canvi del nostre model de convivència". "Això no és possible", perquè "la sobirania nacional és de tots els espanyols, no d'una part dels espanyols", ha remarcat.

Notícies relacionades

S'ha queixat que "alguns s'han entossudit a transmetre la idea que des de Madrid no es dialoga", cosa "absolutament incerta", ha manifestat. El problema és que "el Govern de la Generalitat ha plantejat qüestions d'impossible solució", ha afegit.

El ministre espanyol es va reunir dilluns a Mèxic amb el president del Senat mexicà, Roberto Gil, i amb la titular de la Procuradoria General de la República (PGRFiscalia), Arely Gómez. Dimarts va manternir una trobada amb el Ple del Suprem Tribunal de Justícia de la Nació (SCJN), abans de viatjar aquest dimecres a Washington per encapçalar la delegació per a la canonització de l'espanyol Junípero Serra per part del papa Francesc.