CITA AMB LES URNES

Mas-Colell assegura que Catalunya pagarà la seva part del deute estatal

El conseller d'Economia avisa que la xifra final haurà de ser negociada amb l'Estat

El responsable de les finances de la Generalitat acusa el Govern del PP de pressionar els bancs

El conseller Andreu Mas-Colell.

El conseller Andreu Mas-Colell.

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha llançat un missatge de tranquil·litat respecte al procés independentista, tant respecte a les pensions i al manteniment dels bancs a Catalunya com a la negociació de la part del deute estatal que correspon a Catalunya en una negociació d'independència. "Tranquils, tot això s'ha de negociar i per tant no els deixarem penjats, però s'ha de negociar. Negociem-ho i s'assumirà la part del deute que correspongui. En una negociació hi haurà estira i afluixes, discutirem quina part del deute correspon, però nosaltres volem una evolució negociada, no el campi qui pugui", ha aclarit sobre la qüestió del deute.

El titular d'Economia ha denunciat la pressió del Govern del PP als bancs perquè es pronunciessin contra la independència de Catalunya i alertessin dels seus efectes. "Els més interessats [a quedar-se a Catalunya] seran els mateixos bancs que ara tenim. No dubto que en deu anys, passi el que passi, el mapa dels bancs a Catalunya serà ben similar al mapa actual; tampoc dubto que, sense pressions per part del Govern, els bancs haurien fet el que estaven fent fins ara, en una situació en què tenen clients a Catalunya i fora, que és mantenir-se al marge de batalles polítiques. Però el Govern central té mitjans per exercir influència i pressió i ha volgut posar-los en la batalla i fer-los fer un paper que no els correspon".

Notícies relacionades

Mas-Colell ha ironitzat sobre les advertències de l'Estat en qüestions com les pensions i ha afirmat: "Espero una revelació divina que digui que anirem al purgatori si no votem com correspon". "No els deixarem penjats, no es preocupin", ha afirmat Mas-Colell en relació amb les pensions. I ha subratllat que Catalunya té bases financeres més sòlides que les estatals.

FINANÇAMENT "INEFICIENT"

Mas-Colell ha presentat un informe d'avaluació del sistema de finançament autonòmic, en què ha denunciat "ineficiències i inequitats" del model. "S'ha incrementat el desequilibri entre els ingressos de l'Estat i el de les comunitats autònomes", ha criticat. "Mentre el 2010 l'Estat, a part de la seguretat social, va ingressar 65.000 i les autonomies 107.000, el 2013 no es mantenen les proporcions, augmenten de 65.000 a 82.000 i les autonomies, de 107.000 a 97.000. Des del 2010 els recursos per càpita de Catalunya s'han anat reduint progressivament", ha detallat el titular d'Economia.