CITA AMB LES URNES

Iceta als indecisos: "Aixeca't i vota"

"¿Per què diuen Junts pel Sí si volen dir 'trencats'", diu Pedro Sánchez a la Festa de la Rosa de Gavà, l'acte central de campanya del PSC

El líder socialista es posa a ballar amb Miquel Iceta al finalitzar un acte de campanya a Gavà. / MÒNICA TUDELA / VÍDEO: ATLAS

El líder socialista es posa a ballar amb Miquel Iceta al finalitzar un acte de campanya a Gavà.
Pedro Sánchez, al costat del candidat del PSC, Miquel Iceta, l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, i el president del partit, Àngel Ros, a la Festa de la Rosa, a Gavà.

/

5
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / GAVÀ

Si les dates escollides van fer de la Diada l'obertura de la campanya electoral del 27-S, les mateixes circumstàncies han fet de la Festa de la Rosa del PSC, a la Pineda de Gavà, l'acte central de la campanya socialista (amb permís del míting de dimecres amb Felipe González a la Farga). Segons els organitzadors, 25.000 persones van participar en el míting i el dinar popular que TV-3 haurà de retransmetre en compensació per la cobertura mediàtica de la Via Lliure de la Meridiana. Una trobada tradicionalment dirigida a la militància socialista que en aquesta ocasió va tenir el focus posat en el votant infidel, l'indecís que de cara al 27-S pot estar rondant el 20% i al qual Miquel Iceta  va llançar una arenga: “¡Aixeca't i vota!”.

Iceta ha valorat les iniciatives dels socialistes espanyols, en forma de carta i vídeo, per animar els catalans a mobilitzar-se en contra de la independència però ha incitat als militants a “acompanyar, donar ànims, donar raons, donar valors, transmetre convicció i ganes” al votant indecís.

Advertir dels riscos

"No vull que ens divideixin als catalans, no vull que ens separin de la resta d'Espanya, que ens treguin de la Unió Europea i que ens posin fora de la llei"”, ha exclamat Iceta. "Si segueix Mas l'embolic seguirà, seguiran les retallades. Si no ho volen, votin l'alternativa", ha afegit, i ha descartat que sigui possible una negociació per trencar de forma acordada en cas de victòria del  i amb Mas al capdavant. "Ningú vol negociar amb Mas, amb algú que ha dit que se saltarà la llei", ha repetit una vegada més.

El candidat del PSC ha reconegut que hi ha militants que poden sentir-se incòmodes posant-se en línia amb els documents emesos per la banca espanyola. Pot agradar més o menys però com que jo em dedico a la política no puc obviar els advertiments seriosos dels perills de la inestabilitat", ha replicat.

De la mateixa manera ha reiterat la seva explicació que un manteniment d'una Catalunya independent a la UE és inviable si surt d'Espanya unilateralment. "Si un tros d'un país surt de mala manera ha d'esperar que hi hagi un acord per tornar a la UE, i de fet hi ha un acord en què ja veurem si s'accepta precisament el que n'hagi sortit de mala manera", ha advertit.

En un to molt més apassionat que en la resta de la campanya, en un moment en què tenia la seguretat que seria televisat, Miquel Iceta ha recordat la seva reivindicació de l'escut d'Espanya. "Sóc fanàtic absolut de l'escut, perquè ens dóna una lliçó d'història, de com podem seguir junts des del respecte, la fraternitat, la solidaritat, els valors de l'esquerra, des de la racionalitat però també des del cor", ha proclamat. Iceta ha afegit que no vol haver d'escollir entre dues identitats: "Som fills de moltes històries, fills de moltes cultures, fills dels nostres pares, hagin nascut on hagin nascut. ¡No volem escollir, ho volem tots!"

En la seva participació en la Festa de la Rosa, Pedro Sánchez, ha qüestionat el nom mateix de la candidatura independentista Junts pel Sí. En català, ha dit:"Per què diuen Junts pel Sí, si volen dir 'trencats'?". Enfront dels que "volen aïllar Catalunya de la resta d'Espanya i d'Europa", ha plantejat, els socialistes proposen una reforma federal que no suposi que els catalans "renunciïn a ser europeus".

En el repartiment de papers que ha mantingut amb Iceta durant la campanya, Sánchez ha equiparat Mas i Rajoy ("en aquesta campanya he parlat molt de la singularitat dels catalans, però tampoc sou tan singulars, perquè aquí a Catalunya patiu la mateixa dreta que a la resta d'Espanya") i ha demanat que al setembre i al desembre s'aprofiti l'oportunitat de "dir adéu al fill polític de Pujol i a l'amic de Bárcenas". "Si voleu recuperar els drets robats, no canvieu de passaport, canvieu de Govern", ha afegit.

Suport de Chacón a Sánchez: "Pedro, estarem amb tu"

En la seva única participació al costat del candidat socialista, Carme Chacón s'ha dirigit al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i ha parlat de les seves perspectives a les generals del 20 de desembre. "Se't gira feina, Pedro. Però estarem amb tu”. "¿Qui és més capaç d'aprofitar la recuperació econòmica per redistribuir amb més equitat i justícia, Rajoy o Pedro Sánchez? ¿Qui és més capaç de curar les ferides, de tornar a cosir els estrips que han fet els separadors per un costat i els separatistes per altres?", ha preguntat a l'auditori.

La que va ser aspirant a dirigir el PSOE ha titllat Artur Mas de "tot al contrari d'un valent". "Quan van canviar els vents va canviar de nom, va passar d'Arturo a Artur, de la mà del padrí va entrar a la família i quan el padrí posava la mà a la caixa, ell mirava cap a un altre costat", ha proclamat. "El contrari d'un valent és algú que quan fracassa com ha fracassat el seu Govern decideix amagar-se de número quatre i deixa que el marró de defensar aquests anys se'l mengi un altre", ha afegit, en referència a un Raül Romeva que, ha dit, "va fent el ridícul per aquí".

La lluita pels indecisos

La possibilitat d'obtenir un resultat acceptable el 27-S per part del PSC passa per atraure els electors difícilment mobilitzables i aquells que estan a la frontera entre els socialistes i les noves forces no sobiranistes, Ciutadans o Podem. Carme Chacón ha disparat contra els populars "que han sembrat odis", i Iceta, contra Podem, a compte dels girs que s'ha vist obligat a fer el seu referent grec, Syriza.

D'aquestes fronteres se n'ha recordat el presentador de l'acte, Xavier Sardà, en el seu diàleg inicial amb els assistents, que han respost amb un 'no' a cada una de les seves preguntes. "¿Sou independentistes? ¿No? No esteu a la moda. ¿Sou de podem? ¿No? No esteu 'a la page'. ¿De Ciutadans? ¿No? Sou incombustibles, això és ser tossut".

Una tossuderia que ha reivindicat l'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez. "No som pitjors catalans, ens sentim orgullosos del que pensem o del que som, del que pensem i dels nostres orígens, no mirem per sobre de l'espatlla els que tenen orígens diferents, anem amb el cap ben alt. Som catalans, sí. Catalunya és de tots, però s'està assenyalant les persones que pensem d'una manera diferent".

Notícies relacionades

Una sensació de sentir-se sols davant el perill, en terra hostil, que es reflectia casualment fins i tot en un dels castells inflables de l'àrea de jocs infantil, decorat com un fort de la cavalleria a l'Oest, envoltat d'indis hostils, i d'un gran rètol a dalt: "Fort Federal".

Encara que no només es tracta d'esperit de resistència. Iceta, a l'ombra de la pineda de Gavà i en un entorn festiu, ha tornat a ballar. Només uns passets, sí, però amb roses a la mà i, a un pas de Pedro Sánchez, al ritme d''I can't live without you' (No puc viure sense tu) de Tina Turner.