Iglesias fa una crida a l'esquerra perquè no faci Mas president

El líder de Podem reapareix per esperonar el vot de la «Catalunya popular»

Agita la bandera del «patriotisme social» i vindica que «hi ha una Espanya que escolta»

Pablo Iglesias arriba al míting de Sí que es Pot a Mataró, ahir.

Pablo Iglesias arriba al míting de Sí que es Pot a Mataró, ahir. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / MATARÓ

Els dirigents de Podem fa dies que estan preocupats per l'evolució dels sondejos. Catalunya Sí que es Pot no s'enlaira, Ciutadans obre bretxa i trontolla la condició de primera força d'esquerres al futur Parlament. Segons el número dos del partit lila, Íñigo Errejón, les enquestes només són «propaganda» per desmobilitzar la «Catalunya popular». Però una mica de raó deuen tenir quan el seu cap de files, Pablo Iglesias, en la seva reaparició en la campanya catalana, va tractar ahir d'insuflar moral a la seva tropa i esperonar aquell vot obrer tan mandrós a l'hora d'anar a les urnes, amb Artur Mas i Pedro Sánchez com a víctimes dels seus atacs.

24 hores després d'intentar ajudar Alexis Tsipras a salvar els mobles en les eleccions gregues d'avui, Iglesias es va dirigir a Mataró (Maresme) a unes hosts necessitades de recuperar l'alè per encarar l'última setmana de campanya. «La Catalunya popular és el millor d'aquest país», va proclamar en una versió reciclada d'aquella «Catalunya de l'extraradi» que va definir com «la més autèntica», encara que aquesta vegada sense ficar-se en jardinets sobre els orígens familiars de cadascú.

El secretari general de Podem va recuperar tota la seva artilleria contra Mas. Va ironitzar que sembli un «antisistema» quan es tracta de desafiar les lleis de l'Estat per al seu full de ruta independentista, però que no mostrés la mateixa fermesa contra la banca per frenar els desnonaments. En una invitació formal al diàleg per a l'endemà de les eleccions, Iglesias va oferir la mà a tota l'esquerra catalana, encara que en especial a ERC i a la CUP, perquè no contribueixi amb els seus vots a  reelegir el president.

Notícies relacionades

Iglesias, igual que estan fent els dirigents de Podem que intervenen als mítings de Sí que es Pot, va tractar de neutralitzar l'estratègia de l'independentisme de col·locar el partit lila en el mateix sac que el PP i el PSOE pel que fa a la seva incomprensió envers els catalans. Va afirmar sense titubejar que «Catalunya és una nació» i va presumir d'haver defensat el mateix a la resta de l'Estat. «Hi ha una Espanya que escolta i que vol que els catalans votin», va deixar clar. I va remarcar que Mas «té por del canvi» a la Moncloa perquè es pot trobar un inquilí dialogant que desmunti les seves tesis.

BANDERES PER TOT ARREU / Iglesias va parlar bastant de banderes, però per contraposar l'exhibició que fan el PSOE i el PSC de la rojigualda amb el «patriotisme social» que enarbora Podem. Pensant en el 27-S i, de passada, també en les eleccions generals del desembre, va reivindicar que «votar socialista és votar morat», i va oferir una forma de fer política «més enllà de les banderes». «La pàtria no és tenir una bandera, sinó escoles i hospitals», va assegurar dirigint-se explícitament al secretari general del PSOE: «Benvolgut Pedro, els socialistes no voten pensant en banderes, sinó en la gent».