11 jul 2020

Anar al contingut

Espanya té "l'obligació" de pagar als pensionistes encara que Catalunya s'independitzi, afirma Mas-Colell

La Generalitat garantiria els pagaments si el Govern incomplís amb els treballadors que han cotitzat "durant dècades", segons el conseller

El conseller d’Economia subratlla que el Govern té un contracte individual amb els treballadors que han cotitzat. / ACN / ALEIX MOLDES

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha recordat que Espanya té l'obligació de pagar les pensions als catalans que hagin cotitzat encara que en un futur Catalunya s'independitzi. Davant els que diuen que les pensions perillarien en un futur Estat català, Mas-Colell ha respost que els catalans que han cotitzat "durant dècades" tenen "dret" a cobrar les pensions, ja que es tracta d'un "contracte individual" entre ells i Espanya, una "obligació legal" que es podria reclamar davant els tribunals internacionals. El conseller ha afegit que si Espanya no pagués les pensions, la Generalitat actuaria com a garant del pagament als pensionistes i jubilats.

Mas-Colell ha explicat que les pensions estan garantides per la hisenda de cada Estat, que s'alimenta sobretot dels ingressos a través dels impostos com l'IVA o l'IRPF, a part de les cotitzacions socials. Així, tots els ingressos van a parar a una caixa "única" i d'aquesta surten les pensions. "La relació és individual entre l'Estat espanyol, que no desapareixerà, i el treballador que ha cotitzat", ha explicat. "No ens hem d'enganyar, cap Estat ha deixat de pagar les pensions a l'Europa contemporània", ha dit en una entrevista a l'ACN.

En una futura Catalunya independent, el sistema seria el mateix, segons el conseller. Per això, tenint en compte l'economia catalana, la garantia de pagament de les pensions fins i tot seria millor que en l'actualitat a la resta d'Espanya. No obstant, Mas-Colell ha admès que, com a la resta d'Europa, hi haurà problemes amb les pensions en el futur, sobretot per culpa de la demografia, però ha assegurat que si Espanya no les pagués, el futur Estat català se'n faria responsable. "Tinc confiança que l'Estat complirà, és un tema molt seriós i seria inconcebible que no ho fes", ha remarcat, ja que "la primera obligació és de l'Estat".

Mas-Colell s'ha posat d'exemple ell mateix a l'assegurar que cobra una pensió dels Estats Units pels molts anys que hi va estar treballant, i que el Govern nord-americà no té en compte si té nacionalitat espanyola o nord-americana o a qui vota.