Els constitucionalistes

Els hispans primer

Albiol esquiva als mítings el tema de la immigració, amb el qual va causar tanta polèmica Al programa electoral parla de «prioritzar» l'arribada de llatinoamericans davant altres col·lectius

En campanya 8 Xavier García Albio, ahir, durant l’acte electoral que va celebrar a Tortosa.

En campanya 8 Xavier García Albio, ahir, durant l’acte electoral que va celebrar a Tortosa. / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE
BARCELONA

La campanya fa una setmana que dura i Xavier García Albiol segueix esquivant als seus mítings qualsevol declaració altisonant (per dir-ho suaument) amb la immigració. Només es refereix a la qüestió si li fan preguntes sobre el tema, però sempre amb un to molt moderat. Ni tan sols esmenta algunes de les propostes electorals que apareixen a la seva web oficial (www.albiolpresident.com), que estan més d'acord amb el perfil que va exhibir quan netejava Badalona com a alcalde.

Ja el 2012, amb Alicia Sánchez-Camacho de candidata, els populars van defensar al seu programa que s'havia de «prioritzar, en la definició i delimitació dels contingents, la immigració que prové de països hispanoamericans». En aquesta ocasió repesquen la idea de la següent manera: «Si penses que és necessària una immigració integrada, ens comprometem a fomentar preferentment l'arribada de persones que tinguin una tradició cultural i lingüística pròxima a la nostra».

Resulta difícil discernir quan han estat més contundents els conservadors. Fa dos anys advocaven per crear «un doble compromís d'integració perquè els catalans tinguin la garantia que una immigració més gran no perjudicarà la seva qualitat de vida». A més a més, es comprometien a expulsar «els ciutadans estrangers que hagin comès delictes o tinguin acumulació de faltes» i a establir la residència de llarga durada «com a requisit per accedir a determinades ajudes socials, a excepció dels serveis bàsics».

Ara parlen de limitar el finançament estranger als centres de culte (mesquites, s'entén) i de demanar l'«expulsió dels líders comunitaris que facin apologia de la violència». També sostenen que «si alguna persona immigrant no compleix amb les nostres normes de convivència reiteradament, no obtindrà l'informe d'arrelament i no podrà accedir a les ajudes corresponents».

Notícies relacionades

«Home franc i clar»

Però el cas és que Albiol ha optat  per no fer bandera d'aquestes propostes i s'ha dedicat a exalçar altres ensenyes. «Home franc i clar», com el va definir ahir María Dolores de Cospedal, el candidat del PPC ni ha recuperat aquella ponència social que ell mateix va coordinar al congrés del partit celebrat el 2012 i en què es plantejava limitar el nombre d'immigrants i fixar-lo «a la capacitat real d'acollida, que no és en absolut il·limitada». Dimarts passat, al fòrum Primera Plan@, va respondre a la pregunta d'un periodista que la immigració il·legal no és el principal problema de Catalunya, potser per això evita incidir-hi, però va advertir que sí que ho és en determinats barris de ciutats com Badalona, Vic i Salt. «El problema és quan una minoria no pretén adaptar-se als nostres costums sinó que ens adaptem nosaltres a ells», va afegir. Va ser el més contundent que se li ha sentit dir en campanya. Però queda una setmana fins al 27-S.