EL CAMÍ CAP A LES URNES

Iglesias: "Mas té por que guanyem perquè se li acaba el xollo"

Reivindica Podem com l'únic partit estatal amb consciència plurinacional i recorda, com Rabell, el pacte del Majestic

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Pablo Iglesias intueix que les acusacions que ha llançat sobre ell Artur Mas equiparant-lo a l'expresident José María AznarJosé María Aznar obeeixen al desig que Podem no aconsegueixi el poder a Madrid i poder així seguir polaritzant la rivalitat Espanya-Catalunya i obtenir rèdit electoral de la crispació. El secretari general de Podem, que defensa el dret a decidir i la necessitat d'escoltar les reivindicacions dels catalans, considera que si ell és president Mas no podria utilitzar l'enfrontament per mantenir l'hegemonia del nacionalisme oligàrquic.

"Quan Mas diu que m'assemblo a Aznar és un caradura", ha retret Iglesias en una entrevista a la COPE. "En realitat Mas té por que nosaltres guanyem perquè si guanyem se li acaba el xollo; si nosaltres guanyem ja no hi ha una Espanya que no escolta i bona part dels catalans diran que en aquesta Espanya hi volem ser perquè s'hi està molt millor", ha defensat el líder de Podem.

Iglesias ha recordat, com ja va fer aquest dilluns el seu candidat al 27-S des de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell 27-SCatalunya Sí que es PotLluís Rabell, que va ser el Govern de CiU, el 1996, el que va sostenir la investidura de José María Aznar com a president, un acord rubricat en el pacte del Majestic, que per al dirigent del partit morat constitueix un símbol del patriotisme d'interès. En aquest sentit, el líder de Podem ha descartat de ple que ningú, en la candidatura Sí que es Pot, vagi a votar a favor d'una eventual investidura de Mas com a president.

REFORMA DE LA CONSTITUCIÓ

El dirigent ha reivindicat Podem com l'únic partit d'àmbit estatal que té una "consciència plurinacional” i que es planteja resoldre el conflicte a Catalunya abordant-lo des d'un procés constituent, a Madrid, que reformi la Carta Magna i permeti un marc legal perquè els catalans decideixin. "Els catalans han de decidir quin règim jurídic volen", ha dit Iglesias, després d'opinar que si Podem guanya les eleccions legislatives "potser la major part de Catalunya no se'n vol anar". El de Vallecas considera que el seu partit serà capaç d'obtenir més vots a les comunitats històriques, gràcies a aquesta visió d'Espanya com un país plurinacional. "Som l'única força política estatal, i això ho diu un espanyol, que tenim consciència plurinacional", ha insistit Iglesias.

CORBYN I EL PAPA

Notícies relacionades

El secretari general de Podem ha aplaudit el gir emprès pel partit laborista britànic amb l'elecció del seu nou líder, Jeremy Corbyn, i s'ha alineat amb els seus postulats, que ha comparat a les reivindicacions del papa Francesc, figura per la qual Iglesias sent una profunda admiració, malgrat no ser creient. "Corbyn és representatiu del canvi a Europa, al món, del qual crec que Francesc també forma part. El veig com un aliat, amb moltíssima admiració i respecte", ha reconegut Iglesias.

Pel líder de Podem, el PSOE intenta ara pujar al cavall dels canvis plantejats pel partit lila i ha acusat els de Pedro Sánchez de plagiar-li les propostes.