CITA AMB LES URNES

Només el 12% de catalans recolzen la DUI si no hi ha majoria de vots

Dos de cada tres sobiranistes demanen guanyar també en paperetes per a una secessió unilateral

El 43,9% desitja que el 'procés' acabi amb més autogovern i el 38,6%, amb la independència

3
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Artur Mas i Junts pel Sí han avisat de totes les maneres possibles que faran una declaració unilateral d'independència (DUI) -previsiblement el 2016- si el Parlament que resulti de les eleccions del 27-S té una majoria absoluta de diputats sobiranistes. S'han conjurat per portar a terme aquesta acció encara que no superin el 50% dels vots. La CUP, l'altra força partidària de la secessió que concorre a les urnes, està disposada fins i tot a accelerar els terminis de la DUI perquè es produeixi com més aviat millor, però en canvi discrepa dels seus companys de viatge a Ítaca i opina que no es pot proclamar una secessió unilateral si no es guanya en vots i en escons. En tots dos. I aquesta també és la postura majoritària entre els catalans: solament un de cada 10 (el 12,4%) combrega amb la proposta de Junts pel Sí que s'ha de continuar endavant amb la DUI si més de la meitat del Parlament reclama anar-se'n d'Espanya malgrat que a les urnes hi hagi més paperetes contràries a la independència.

Segons l'última enquesta del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, el 12,4% de ciutadans secunden aquesta part del full de ruta de la candidatura que encapçala Raül Romeva i que té Mas de presidenciable. En la franja majoritària hi ha un 46,3% que defensen que els independentistes únicament podrien proclamar la secessió unilateral si guanyessin en vots i en escons, mentre que el 31,1% adverteixen que en cap cas es pot fer una DUI (el 10,3% o no sap o no contesta).

'NO' DEL VOTANT DE JUNTS PEL SÍ / Aquest és el recompte sobre el conjunt de la població, però la proposta de Junts pel Sí tampoc no troba gaire més suport si ens fixem únicament en els independentistes. Encara que a nivell genèric el 85,8% dels partidaris de separar-se d'Espanya estan d'acord que es faci una DUI si guanya el bloc sobiranista el 27-S, dos de cada tres catalans que recolzen la secessió (el 67,9%) entenen que s'ha de guanyar en escons, però també en paperetes.

En el cas concret de l'electorat potencial de la candidatura de Romeva-Mas-Junqueras, el percentatge dels que secunden aquest posicionament és del 64,9%, per un 24,7% que donen suport a les intencions dels seus líders de defugir els vots. Els simpatitzants de la CUP, per contra, s'alineen de manera majoritària amb la tesi del seu candidat, Antonio Baños. Així, el 78,3% reclama el doblet, per un 17,4% que es conforma amb la victòria en nombre de diputats.

LES CONSEQÜÈNCIES / Al bloc contrari a la independència no és que guanyi  l'equació DUI=vots+escons. Aquest escenari només el tenen en compte un de cada quatre electors no sobiranistes, perquè la majoria d'ells (el 58,9%) consideren que una secessió unilateral no s'ha de proclamar sota cap concepte. En la seva opinió, almenys la del 76,9% d'ells, una declaració d'aquesta mena comportaria més perjudicis que beneficis per a Catalunya, pronòstic que contrasta totalment amb el que ofereixen els votants independentistes. Per al 81,3% d'aquests últims tot aniria millor, encara que el resultat s'equipara si es calcula la mitjana del conjunt de la població: el 44,4% vaticina males conseqüències i el 43,1% es mostra optimista, mentre que el 12,5% no es defineix.

Notícies relacionades

«¿PER A QUÈ SERVEIX EL 27-S?» / DUI a part, el 43,9% dels catalans volen que el procés sobiranista acabi «amb un acord amb Espanya per dotar Catalunya de més autogovern» (el 39,3% intueixen que serà així com finalitzarà tot, pel 21,8% que veu la secessió a l'horitzó). El 38,6%, en canvi, desitgen que l'últim capítol sigui la independència, amb l'apunt afegit que un de cada cinc votants sobiranistes veuria amb bons ulls que tot se solucionés amb un acord entre l'Executiu central i la Generalitat per reforçar l'autogovern.

En tot cas, mentre el debat sobiranista predomina sobre la resta, la majoria de la població no acaba de veure el caràcter plebiscitari del 27-S que li ha atorgat el president Mas. El 54,9% dels ciutadans pensen que els comicis serviran per formar un Govern estable que afronti els problemes quotidians de la gent, enfront d'un 40,9% que sostenen que les eleccions serviran per decidir si es vol la independència o no.