Munté: "Catalunya no és cap broma"

El Govern català denuncia la "repressió" del PP i acusa l'Executiu d'incomplir 11 sentències del TC

La vicepresidenta fa una lectural favorable de les paraules de Merkel sobre la integritat territorial

El conseller Homs i la vicepresidenta Munté, aquest dimarts abans de la reunió del Consell Executiu. / CARLOS MONTAÑÉS / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

La vicepresidenta del Govern català i portaveu, Neus Munté, ha qualificat d'electoralista la proposta de reforma del Tribunal Constitucional (TC) anunciada avui pel PP, i amb voluntat de manipular el TC. Sobre el seu contingut, Munté ha criticat el Govern del PP que sigui el que més ha incomplert les sentències del TC i alerta d'una possible vulneració de drets en la possibilitat de suspendre responsables polítics.

"No sabem si està desenvolupada la proposta o es busca un titular. Hi hauria una clara vulneració a la defensa o a la tutela judicial efectiva. I anant a una qüestió més de fons, en l'incompliment de sentències del TC qui s'emporta la palma és el Govern de l'Estat", ha afirmat Munté sobre la possibilitat de suspendre qui vulneri les resolucions. Munté ha advertit que aquesta possibilitat es faria sense sentència prèvia. Munté ha afirmat que en els últims vuit anys, el Govern ha incomplert 11 vegades sentències del TC

Resposta a Albiol

En qualsevol cas, la portaveu ha sigut molt crítica amb la presència del candidat del PPC a les eleccions autonòmiques, Xavier Garcia Albiol, en la presentació de la proposta dels populars i per les seves paraules sobre que a Catalunya "s'ha acabat la broma". "És un acte electoral --ha contestat Munté--, apareix un candidat, no un membre del Govern de l'Estat. Catalunya no és cap broma i la voluntat del Govern català i d'una sèrie de forces polítiques i socials no és cap broma, sinó un clam de democràcia, i davant d'això el Govern posa una vegada més repressió, amenaça i por. El que fem no és una broma, és molt seriós, i sobretot molt democràtic".

Notícies relacionades

“No ens sentim al·ludits per un clam del Govern del PP quan parla d'incompliments de sentències, són ells mateixos els que incompleixen de forma reiterada i sistemàtica les sentències d'aquest Constitucional que ara volen reformar de forma exprés com en altres ocasions”, ha afegit.

Lectura favorable sobre l'avís de Merkel

D'altra banda, la Generalitat ha fet una lectura favorable de les paraules de la cancellera alemanya, Angela Merkel. Tot i que Merkel ha reclamat respecte a la legalitat i a la integritat territorial, Munté ha dit que el fet que "se n'hagi parlat en una cimera amb el president Rajoy implica que això ha deixat de ser un assumpte intern del Govern i de l'Estat i adquireix dimensió internacional, i el president Rajoy es veu obligat a donar explicacions. Aquest caràcter d'eleccions ordinàries, com subratlla el Govern espanyol, no ho és tant, hi ha una clara excepcionalitat el 27-S. Tenim molt present el tractat de la UE, tots els articles, també el que parla de legalitat, per això el 27-S té aquesta connotació de legalitat". Munté ha assegurat que la resposta de Merkel no era probablement la que s'esperava Rajoy, ja que no s'ha pronunciat clarament en contra del dret a decidir o d'una consulta. La portaveu ha afegit que el Govern català no vol trencar la legalitat i s'ha felicitat perquè les paraules de Merkel "no suposen una opinió política personal de rebuig al procés que s'està vivint, que és el que segurament el senyor Rajoy s'esperava a l'anunciar tant aquesta trobada".