CAROLINA BESCANSA. Secretària d'anàlisi política i social de Podem

«No hi ha prou lideratge femení a Podem»

Carolina Bescansa amb el seu nou fill, a Villagarcía de Arousa (Pontevedra).

Carolina Bescansa amb el seu nou fill, a Villagarcía de Arousa (Pontevedra). / MONICA PATXOT

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

La dona més influent de Podem està de baixa per maternitat. Atén aquest diari des de la seva casa de vacances a Villagarcía de Arousa (Pontevedra), en una conversa telefònica que intenta compaginar amb l'atenció a la seva filla de tres anys -acostumada a passejar-la pels escenaris en els mítings-i a una criatura, Diego, que va néixer el dia 14 de juliol.

-¿A què atribueix que el vot de dones a Podem estigui cinc punts per sota del dels homes?

-El PSOE i el PP van trigar molt de temps a normalitzar, després de la transició, la pauta de gènere. Aquesta és una característica pròpia de totes les forces que neixen per a un canvi profund i real. Aspirem, evidentment, que es normalitzi a mitjà termini, en el moment que Podem es converteixi en força majoritària.

-Pablo Iglesias acostuma a dirigir-se en els seus mítings als socialistes i a les persones grans. Els anomena pel seu nom. No li he sentit cap menció expressa a les dones.

-Crec que no val parlar de les dones com un target específic minoritari. Abordar el tema femení fora del social significa donar-li una entitat gairebé de marginalitat. Entenc que hi ha un discurs específic que té més a veure amb coses que passen pel fet de ser dona, però el discurs de les majories és netament femení i el discurs de Podem, des del punt de vista dels continguts, és netament femení.

-¿Hi ha prou lideratge femení a Podem? 

-No. No hi ha un lideratge femení suficient a Podem. Hi ha una desigualtat manifesta i costa molt de superar-la. No és un problema només de Podem, sinó de la societat.

- ¿Quines expectatives té Podem a Catalunya el 27-S?

-Tot apunta que anem tindrem molt bons resultats a Catalunya. Esperem que l'onada de canvi que es va iniciar des dels nuclis urbans en les eleccions municipals també es traslladi a l'àmbit de Catalunya. Creiem que els resultats seran molt bons, tant en les autonòmiques com en les generals, sens dubte. Tenim unes expectatives molt favorables per al canvi polític a Catalunya, tan necessari, tan imprescindible i tan saludable perquè sigui possible recuperar la dignitat i lluitar contra la corrupció.

-Sembla difícil. Segons el CIS, Podem perd pistonada.

-¡Bé! Nosaltres som molt cauts amb els resultats de les enquestes. És molt difícil saber exactament en quina situació quantitativa ens trobem. Les lectures polítiques moltes vegades magnifiquen coses que ni tan sols estan per sobre del marge d'error dels estudis. Una diferència del 0,8% quan el marge d'error de l'estudi és de dos punts... Qualsevol que es dediqui a això sap que no es pot fer.

-¿Quina campanya espera?

-La campanya promet ser molt dura perquè les forces que representen la continuïtat del règim es troben amenaçades per primera vegada i per tant posaran tota la carn a la graella per garantir aquesta continuïtat.

Notícies relacionades

-Concreti què significa això.

-Això significa que esperem una campanya amb estigmatització i joc brut molt fort, debats que són jocs de força. De fet, el Partit Popular ja ha començat la seva campanya: «O nosaltres o Podem».