EL DESCANS ESTIVAL DELS POLÍTICS

Les vacances forçades de Susana Díaz

La presidenta andalusa disfrutarà a casa seva de la baixa maternal pel naixement del seu primer fill

Teresa Rodríguez passarà uns dies a la serra de Cadis, on reprendrà l'hàbit de la lectura

La presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, que va sortir de comptes de l’embaràs dijous passat, als passadissos del palau de San Telmo, després de la reunió del Consell de Govern, última que ha presidit avui, previsiblement, abans de donar a llum el seu fill.

La presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, que va sortir de comptes de l’embaràs dijous passat, als passadissos del palau de San Telmo, després de la reunió del Consell de Govern, última que ha presidit avui, previsiblement, abans de donar a llum el seu fill. / EFE / JOSÉ MANUEL VIDAL

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

La platja deixa pas a la ciutat. Les vacances de la presidenta andalusa, Susana Díaz, seran molt diferents aquest any, ja que seran les primeres que passarà com a mare. La líder del PSOE andalús va donar a llum dijous a la tardaPSOE en una cesària programada una setmana després que hagués sortit de comptes. Previsiblement aquest cap de setmana abandonarà l'hospital comarcal de Valme, un centre sanitari públic situat als afores de Sevilla, i serà el moment d'aterrar a casa i començar a aclimatar-se a l'arribada del nadó.

Per això, aquest any, el període estival el passarà principalment al seu domicili sevillà, encara que no es descarta que de manera puntual pugui fer alguna escapada a una platja gaditana on la seva família disposa d'una casa i on solia passar els estius. Amb un nadó de dies, la sorra possiblement ni la trepitjarà, encara que aquestes escapades li serviran per allunyar-se de la terrible canícula sevillana i aprofitar un canvi d'aire.

Des del seu entorn expliquen que la prioritat de la cap de l'Executiu andalús serà, òbviament, disfrutar del seu fill. El nom del nen encara no ha transcendit i el deu haver elegit en la recta final de l'embaràs, ja que, com va confessar la mateixa Díaz el dia de la seva presa de possessió, encara no havia tingut temps per asseure's amb el seu marit a escollir-lo. I és que l'embaràs de la presidenta, de 40 anys, ha sigut bastant mogut, ja que des que es va fer públic el seu estat s'ha enfrontat a dues campanyes electorals (regional i autonòmica) i a la difícil negociació de la investidura, que es va endarrerir 80 dies.

EL SUBSTITUT

Durant el temps de baixa maternal, és el vicepresident, Manuel Jiménez Barrios, home del seu nucli de confiança, qui ostenta el càrrec de cap de l'Executiu en funcions. Segons ja va precisar el portaveu de l'Executiu andalús, per a aquest relleu no va ser necessari cap decret, sinó que es va produir de manera immediata una vegada que es va comunicar el part de Díaz. En virtut de la llei de Govern autonòmica, les seves funcions estaran molt limitades i restringides a assumptes de mer tràmit. Així, no podrà nomenar o destituir consellers ni viceconsellers, presentar mocions de confiança o dissoldre el Parlament regional.

Fonts pròximes a la presidenta andalusa han assenyalat que la intenció de Díaz és no ajuntar les vacances d'estiu amb la baixa que li correspon. En aquest sentit, la líder andalusa ja ha manifestat en diverses ocasions la seva intenció d'acollir-se a diverses setmanes de baixa maternal a l'entendre que és un dret que s'han guanyat les dones i que toca defensar en aquests moments. La seva intenció, segons va comentar, és agafar entre quatre i sis setmanes de permís de maternitat, el període conegut com "la quarantena", per recuperar-se totalment del part. I serà el seu marit, José María Moriche, qui disfrutarà de la resta. D'aquesta manera, la presidenta es podria tornar a incorporar a les seves funcions a primers de setembre, just a temps per a la negociació dels pressupostos andalusos del 2016, i intentar aconseguir el suport o l'abstenció d'algunes de les restants forces polítiques per aconseguir que tirin endavant.

DESCONNEXIÓ TOTAL

Per la seva part, l'altra gran figura del panorama polític andalús, Teresa Rodríguez, preveu fer aquest mes d'agost uns dies de descans per a una desconnexió gairebé total, ja que fins ara, fins i tot els dies més tranquils des del punt de vista polític, ha tingut el telèfon mòbil connectat "per si passa res o se li ha de consultar alguna cosa", reconeixen des del seu equip.

Notícies relacionades

En aquest sentit, la portaveu parlamentària de Podem i una de les veus més critiques amb Pablo Iglesias té previst buscar algun allotjament a la serra de Cadis, la província on va néixer. Allà aprofitarà el contacte amb la naturalesa per relaxar-se i reprendre la lectura, una activitat una mica abandonada en els últims temps a causa dels seus compromisos amb la Cambra andalusa i amb el partit i "el que més ha trobat a faltar" després de la seva entrada en la vida política. També està pendent de quadrar l'agenda amb la seva parella, el flamant alcalde de Cadis, José María González Santos'Kichi'.

Però això sembla difícil, ja que des del consistori han explicat que el regidor de Per Cadis Sí que es pot, integrada per Podem, no té intenció d'agafar vacances a causa de la càrrega de treball que té pendent perquè "acaba d'arribar", expliquen des del seu entorn. No obstant, "i en la mesura que l'hi permeti el seu càrrec", intentarà disfrutar de la família i de l'oferta cultural i de platja que té Cadis.