La caverna nostrada

QUIM TORRA Exexecutiu de multinacional, editor i activista cultural, després de ser director del Born Centre Cultural pren les regnes d'Òmnium

Quim Torra

Quim Torra

1
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / BARCELONA

Va dir una vegada un polític marcadament independentista, però als antípodes de l'etnicisme, que «tant de bo el procés serveixi perquè puguem reconèixer que també nosaltres, com tot país normal, tenim la nostra caverna».

 

«Vergonya és una paraula que els espanyols fa anys que han eliminat del seu vocabulari». Segons diu la Gran Enciclopèdia Catalana, Quim Torra (Blanes, 1962) va treballar durant més de 20 anys en l'empresa privada, i en va viure dos a Suïssa, en una multinacional d'assegurances.

«Sentir parlar Albert Rivera de moralitat és com sentir els espanyols parlar de democràcia». Després del seu periple laboral, va tornar a Catalunya i va escriure alguns llibres. Va fundar també l'editorial A Contra Vent.

«Els espanyols només saben espoliar». «[Els del PSC], pobres, parlen l'espanyol com els espanyols». «Els catalans anem en cotxes particulars i ens ho paguem tot. No com els espanyols». Entre els llibres que ha publicat destaca una molt bona biografia i recopilació d'articles del periodista Eugeni Xammar. El 2011, va prendre les regnes de l'organització Sobirania i Justícia i aquell mateix any va interposar una demanda contra la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut del 2006 davant del Tribunal Europeu de Drets Humans. La demanda va ser rebutjada el 2012.

«Fora bromes. Senyors, si seguim aquí alguns anys més correm el risc d'acabar tan bojos com els mateixos espanyols». «Sobretot, el que sorprèn és el to, la mala educació , la xuleria espanyola, sensació d'immundícia. Horrible». Aquesta entrada en el món literari i editorial, i, sobretot, la notorietat adquirida a les xarxes socials gràcies a la seva frenètica activitat, van obrir les portes de les institucions a Torra. El setembre passat, el govern municipal de Xavier Trias el va nomenar gerent de l'empresa municipal Foment de Ciutat Vella.

Notícies relacionades

«Evidentment, vivim ocupats pels espanyols des de 1714». I l'any 2012, la Generalitat també de CiU li entrega la direcció del Born Centre Cultural, nascut de les ruïnes de la ciutat arrasada l'any 1716 per la construcció de la Ciutadella, i epicentre del Tricentenari de la caiguda de Barcelona en mans de les tropes franco-espanyoles borbòniques, després d'alinear-se els catalans amb les tropes aliades espanyoles de l'arxiduc Carles d'Àustria.

I sí. Quim Torra és l'autor de totes les frases en negreta que trufen aquesta peça, excepte la primera. La que adverteix de l'existència d'una caverna nostrada. Etnicista i xenòfoba.