PART PRÒXIM

Susana Díaz: "Cinc dies no és una baixa maternal"

La presidenta andalusa manté que s'acollirà a una baixa compartida amb el seu marit per a la criança del primer fill

La presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, a l’Ajuntament de Còrdova, aquest dijous.

La presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, a l’Ajuntament de Còrdova, aquest dijous. / EFE / SALAS

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / AGÈNCIES / SEVILLA / CÒRDOVA

La presidenta de la Junta d'AndalusiaSusana Díaz, aprofita les últimes hores abans de donar a llum el seu primer fill. La mandatària regional surt de comptes el dia 23 de juliol, segons va revelar la setmana passada després d'una entrevista amb el rei Felip VI, i entre els seus plans hi ha acollir-se a la baixa maternal compartida amb el seu marit a l'entendre que és “un dret” que s'han guanyat les dones. Encara que de moment no precisa quant de temps durarà aquesta retirada de la primera línia, sí que deixa clar que “cinc dies no són una baixa maternal”.

En una visita institucional a Còrdova, una de les escasses activitats d'una agenda que s'ha anat reduint al mínim aquests últims dies, Díaz ha fet així referència a la polèmica que es va iniciar el 2012 quan l'actual vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, va estar de baixa tot just deu dies després de donar a llum el seu fill. La primera aparició pública després del part va ser en el míting de tancament de campanya del PP, i tampoc va faltar a la celebració de la victòria dels populars al balcó de Génova el 20 de novembre a la nit, renunciant a continuació a les quatre setmanes de baixa que encara li quedaven per incorporar-se a les tasques de l'Executiu acabat de conformar.

Les coses sembla que ara seran diferents. Díaz ha dit que és “conscient dels drets pels quals han lluitat moltes dones i molts homes” abans que ella, i ha insistit que per aquesta raó no renunciarà a la baixa maternal. 

Notícies relacionades

La presidenta andalusa ha precisat que, en primer lloc, el que vol és que “el part vagi bé” i que tot “vagi bé, en el temps que requereixin els serveis mèdics”. I ha recordat que “molts dels drets laborals” pel que fa a la “conciliació” de la vida familiar i laboral “ara estan en qüestió” a causa d'una reforma laboral “injusta que s'ha carregat part d'aquests drets”. Per aquest motiu, Díaz ha assegurat que ella tindrà “aquesta baixa maternal, com tenen moltes dones”, pel temps “que pugui tenir”, aclarint que el seu marit també “podrà compartir aquesta baixa maternal” amb ella.

Fonts del seu entorn es plantegen la possibilitat que la líder dels socialistes andalusos estigui de baixa almenys durant la coneguda com a ‘quarantena’. D'aquesta manera, es podria incorporar de mica en mica a la feina a començaments del mes de setembre. El que sí donen per fet és que la presidenta tindrà el seu primer fill en un hospital públic: o l'Hospital Universitari Virgen del Rocío o l'Hospital de Valme, a l'àrea metropolitana i on va ser vista fa uns dies fent-se les últimes proves mèdiques.