ACORD AL CONSISTORI LLEIDATÀ

El socialista Ros tanca un pacte amb Ciutadans a Lleida

El PSC revisarà el reglament d'usos lingüístics de la Paeria

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i la portaveu municipal de Ciutadans, Ángeles Ribes, ahir a la Paeria.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i la portaveu municipal de Ciutadans, Ángeles Ribes, ahir a la Paeria. / ACN / SALVADOR MIRET

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
LLEIDA

L'anomenada geometria variable de pactes sempre acostuma a donar lloc als ajuntaments a acords que criden l'atenció. A Lleida se'n va tancar un ahir. Va unir l'alcalde Àngel Ros, actual president del PSC i adscrit al sector més catalanista del partit, amb Ciutadans. Les dues parts van subratllar que no es tracta d'un pacte de govern, sinó d'aliances puntuals en diversos àmbits, malgrat que el cert és que serveix per desencallar la negociació del cartipàs municipal. Un dels compromisos passa per no adherir el consistori a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), i un altre consisteix a revisar el reglament d'usos lingüístics de la Paeria segons «els principis de cooficialitat d'acord amb les lleis i les diferents resolucions judicials».

Però més enllà de l'organització municipal, l'acord entre els dos partits també es reflectirà en aspectes pressupostaris, fiscals i en àmbits com la transparència i la regeneració democràtica. Així mateix, els dos grups es comprometen a respectar tant el codi ètic del PSC com el «compromís per a la regeneració democràtica» de Ciutadans, que entre altres aspectes preveu apartar de qualsevol càrrec públic o de partit a persones imputades per corrupció política o que hagin mentit en el seu currículum, i prohibir les condonacions de crèdits bancaris a partits polítics.

Notícies relacionades

Sota l'epígraf de «lleialtat institucional», l'equip de govern del PSC es compromet amb Ciutadans a no recolzar cap iniciativa en el ple «que tingui per objecte subvertir l'ordre constitucional ni dividir els ciutadans de Lleida», especialment en qüestions relacionades amb el procés sobiranista i en la creació d'estructures d'Estat, i a no recolzar la incorporació del consistori a l'AMI, ni col·laborar econòmicament amb l'entitat.

SENSE ESTELADES / Segons la portaveu de Ciutadans a la Paeria, Ángeles Ribes, l'acord també inclou «garantir la neutralitat ideològica de l'espai públic al municipi, impedint el seu l'ús per a la instal·lació o col·locació de símbols ideològics de qualsevol tipus, com ara estelades». Després de diverses setmanes d'estira-i-arronses entre els set grups del consistori, el cartipàs municipal va ser aprovat ahir amb el suport del PSC a algunes esmenes de Ciutadans, i viceversa.