SANFERMINES

'Txupinazo' amb la 'ikurriña' al balcó de l'Ajuntament de Pamplona

Diverses banderes basques gegants i pancartes en favor de l'acostament dels presos d'ETA es despleguen a la plaça

El ’txupinazo’, el tret de sortida dels ’sanfermines’. / AFP / ANDER GUILLENEA / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

La 'ikurriña' ha estat present al balcó de l'Ajuntament de Pamplona durant el llançament del 'txupinazo' dels Sanfermines 2015, ja que ha sigut hissada una hora abans de migdia amb les banderes oficials que habitualment estan a la façana; és a dir, la bandera de Pamplona, la de Navarra, la d'Espanya i la d'Europa. L'alcalde de la ciutat, Joseba Asirón (EH Bildu) ja havia anunciat que l'ensenya basca estaria present "d'una manera o altra, respectant la legalitat vigent". "M'agradi o no", va puntualitzar.

La col·locació de la 'ikurriña' al balcó municipal ha sigut motiu de polèmica des de fa setmanes, ja que el relleu de UPN al capdavant  del consistori ha propiciat un gir en el tracte als símbols bascos. "La 'ikurriña' ha estat sempre; el que ha canviat és que ja no estarà perseguida", ha resumit Asirón. La llei foral de símbols de Navarra només permetria la col·locació de quatre banderes a Pamplona: la de la capital, la de Navarra, la d'Espanya i la d'Europa, tret de la presència excepcional de destacats dirigents institucionals bascos.

De la mateixa manera, sobre els caps dels milers de persones congregades davant l'ajuntament eren visibles altres 'ikurriñes' gegants i pancartes que reclamaven l'acostament a Euskadi dels presos d'ETA.

Notícies relacionades

Aquest any, els encarregats de donar inici a nou dies de festa als carrers de la capital navarresa han sigut Javier Aranegui, de l'Orfeón Pamplonés, que aquest any compleix el seu 150è aniversari, i Chantal Estrada, néta d'Honorino Arteta, acordionista de la penya La Veleta, que va incorporar la indumentària blanca i vermella a les festes. Respecte a la programació, els Sanfermines d'aquest any oferiran un total de 459 actes, dels quals el 71% seran actuacions musicals.

Un any més, s'ha posat en marxa una campanya contra les agressions sexistes a iniciativa de l'Ajuntament de Pamplona i del grup Sanfermines en Igualtat. El seu lema és 'El no, en festes, segueix sent no'. A través de diferents iniciatives, inclosa l'acció policial, es redoblaran esforços per tallar abusos i tocaments que van començara proliferar en anys passats.