Cada esquerra va a la seva

Les sis forces progressistes de Catalunya evidencien les seves diferències de criteri sobre llistes i aliances ERC i CUP esquiven la candidatura unitària i es desmarquen d'ICV, EUiA i Podem

Oriol Junqueras (ERC) parla sobre el federalisme a la seu de CCOO a Barcelona, on també hi havia Herrera (ICV) i Iceta (PSC). / DANNY CAMINAL / VÍDEO: YOUTUBE / ERC

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

La cita que patrocina cada mes de juliol la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya és una cosa així com un oasi per a les esquerres catalanes. I un oasi en plena canícula sol tenir molt de miratge. Els líders de les sis forces progressistes del Parlament van debatre ahir durant més de dues hores sobre les eleccions del 27-S. En l'actual context d'eclosió de llistes que persegueixen la unitat, el fòrum era propici per sembrar llavors, però la terra es va quedar tan erma com sempre. De fet, el debat va deixar patent la batalla per l'hegemonia electoral que s'entaula a l'esquerra del tauler català.

El combat dialèctic va dibuixar els tres blocs habituals: l'esquerra independentista, la federalista i l'esquerra en comú o del sí que es pot. Oriol Junqueras (ERC) i Quim Arrufat (CUP) van tractar de desactivar Joan Herrera (ICV), Joan Josep Nuet (EUiA) i Gemma Ubasart (Podem), encoratjats arran dels últims sondejos, mentre que Miquel Iceta (PSC) intentava fer-se un lloc alhora que esquivava els obusos que li plovien des de diverses direccions. Curiosament, Iceta era l'únic dels sis que ja té a la butxaca la seva candidatura al 27-S, després de les paraules de Junqueras de sacrificar-se per deixar pas a les entitats.

No sense independència

El líder d'ERC, però, va eludir parlar de la seva proposta i va preferir el cos a cos amb Herrera, Nuet i Ubasart, a qui va alertar que, per més que conflueixin, sense ruptura amb Espanya no hi haurà canvi possible a Catalunya. Arrufat el va secundar en aquesta tasca. Junqueras no va renunciar al seu esport preferit, donar estopa als socialistes, i va protagonitzar una sonada picabaralla amb Iceta:

-Junqueras: «Si per reformar la Constitució cal una majoria qualificada que no existeix ni existirà, ¿quin conte de fades m'esteu explicant?».

-Iceta: «Per a contes, el 9-N i el full de ruta independentista, que no és una via més senzilla, ni més clara ni més certa que el que proposem per arribar a un Estat federal».

Notícies relacionades

Cal ressenyar que a l'auditori hi va haver partidaris d'una i altra tesi, sobretot quan el líder del PSC es va declarar «en desigualtat»«Jo entenc que hi hagi gent que sigui independentista, però molts independentistes no entenen que jo no ho sigui», va recriminar.

Aïllats d'aquest foc creuat i passant de puntetes per la qüestió de la independència, Herrera, Nuet i Ubasart van prosseguir amb el seu coqueteig de confluència, encara pendents de batejar la criatura i buscar-li un cap de cartell. Els socialistes catalans no hi estan convidats, tot i que Iceta els va allargar la mà per explorar aliances després de les eleccions.