El PSC ometrà la consulta en el programa electoral del 27-S

Iceta addueix que el 9-N ja va demostrar que no hi ha una majoria independentista

El líder socialista s'aferra a la reforma constitucional com a única via plausible

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en roda de premsa a la seu del partit, ahir a Barcelona.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en roda de premsa a la seu del partit, ahir a Barcelona. / WIMI NSDA

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

Va ser el 27 de setembre del 2012 quan el PSC de Pere Navarro va canviar les seves coordenades i va abraçar per primera vegada el dret a decidir impulsant una resolució al Parlament a favor d'una consulta sobiranista únicament a Catalunya. El partit transitava aleshores per arenes movedisses i el motí de mig grup parlamentari va propiciar el gir de la cúpula, que un mes després es plasmaria en el programa de les eleccions autonòmiques per a neguit del PSOE. Han canviat molt les coses en aquests gairebé tres anys. Miquel Iceta va rellevar Navarro i l'ala sobiranista va acabar escindint-se. També va passar la consulta del 9-N. Per tot plegat, el primer secretari i ja candidat socialista a la Generalitat considera que el dret a decidir resulta prescindible en el pròxim programa electoral.

Des que va assumir el control del PSC, Iceta s'ha ancorat a la reforma federal de la Constitució com a única sortida plausible al conflicte Catalunya-Espanya, i ha anat relegant la consulta sobiranista fins a contemplar-la com a opció només en el cas que els catalans rebutgessin aquest canvi de la Carta Magna. I com que aquesta pantalla encara no ha passat, el programa socialista del 27-S s'alinearà amb el projecte del PSOE. Segons Iceta, la participació en la consulta del 9-N va demostrar que no hi ha una majoria favorable a trencar amb Espanya, i per això ara toca comprovar si n'hi ha en defensa d'una reforma constitucional per obrir pas a una Espanya federal.

Notícies relacionades

En l'estratègia del PSC hi juga un paper clau el calendari, és a dir, el fet que les eleccions autonòmiques i les generals distin de només dos mesos. Iceta explotarà el missatge que només amb Pedro Sánchez a la Moncloa i amb una majoria d'esquerres al Congrés es podrà obrir una via factible per resoldre el contenciós territorial.

ENCÀRREC AL PSOE / Tot i que és evident que al PSOE li va encantar el canvi en el programa del PSC, Iceta va deixar l'encàrrec de sempre al seu partit germà: que els socialistes catalans no renuncien al fet que la nova Constitució defineixi Espanya com a «plurinacional». Una cosa que el PSC sempre ha defensat i que el PSOE sempre ha rebutjat. Ahir l'hi va recordar el seu dirigent Patxi López al subratllar que la reforma ha de reconèixer la «diversitat» d'Espanya. Res més.