MOVIMENTS A L'ESQUERRA ALTERNATIVA

Herrera deixa pas a Coscubiela com a candidat d'ICV al 27-S

El diputat ecosocialista al Congrés s'integrarà en la llista de "confluència" amb Podem

Joan Coscubiela (ICV), durant la seva intervenció en el ple del Congrés.

Joan Coscubiela (ICV), durant la seva intervenció en el ple del Congrés. / EFE / J. J. GUILLÉN

1
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

La candidatura de "confluència" de l'esquerra alternativa de cara a les eleccions del 27-S va prenent cos fins i tot abans que la coalició tingui nom i líder. Poques hores després que ICV i Podem anunciessin que el pacte està a punt de fructificar, el coordinador ecosocialista, Joan Herrera, ha fet un pas important per facilitar l'acord al comunicar al consell nacional del seu partit que no repetirà com a cap de cartell al Parlament, i que cedeix aquesta responsabilitat a l'actual portaveu d'Iniciativa al Congrés, Joan Coscubiela. Tant Herrera com el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, han coincidit aquest divendres que la seva imminent aliança ha de comptar amb "lideratges nous que serveixin per guanyar", cosa que ja deixava entreveure el pas enrere del líder d'ICV, que porta des del 2010 al Parlament i anteriorment va ser diputat al Congrés (2004-2010).

Notícies relacionades

De fet, Coscubiela ja va substituir Herrera el 2011 com a candidat d'ICV a les eleccions generals i ara torna a Catalunya per integrar-se en la coalició que, a imatge i semblança de Barcelona en Comú, estan ultimant Iniciativa, Podem i Procés Constituent. Com ha avançat aquest divendres EL PERIÓDICO, el cap de llista de la nova marca s'elegirà mitjançant primàries la segona quinzena de juliol. Amb la designació de Coscubiela, els tres socis de la coalició ja compten amb els seus primers espases després que Podem elegís el periodista Albano Dante Fachin i Procés Constituent elegís la monja Teresa Forcades.

La negociació inclou la creació de tres grups de treball que es començarien a activar la setmana que ve. Un s'encarregarà de dissenyar la campanya electoral, un altre organitzarà el procés de primàries i el tercer redactarà el programa electoral a partir de quatre eixos: donar resposta a l'emergència social creada per la crisi; defensar el dret a decidir; mesures per garantir la màxima transparència en la gestió de la Generalitat, i dissenyar un nou model econòmic per a Catalunya.