BARÒMETRE DE CATALUNYA DEL GESOP

Primera enquesta electoral de Catalunya després de la ruptura de CiU

El sondeig que publica EL PERIÓDICO en l'edició d'aquest dijous també contempla una candidatura conjunta de Podem i ICV-EUiA

Neus Munté i Artur Mas, en la primera reunió del Govern després de la sortida dels consellers d’Unió. / ALBERT BERTRAN

Neus Munté i Artur Mas, en la primera reunió del Govern després de la sortida dels consellers d’Unió.
Inés Arrimadas, durant la presentació de la seva candidatura a encapçalar la llista de Ciutadans a la Generalitat.
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, presenta l’informe polític en el consell nacional del partit.
El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, a l’exterior del Parlament.
Alicia Sánchez-Camacho, dissabte, en la clausura d’un acte del PP a Barcelona.
Joan Herrera.
Albano-Dante Fachin, guanyador de les primàries de Podem per a les eleccions del 27-S.
Teresa Forcades, el dia 13 de maig, en un acte de Barcelona en Comú.

/

1
Es llegeix en minuts

EL PERIÓDICO publica en l'edició impresa d'aquest dijous la primera enquesta electoral de Catalunya que contempla la ruptura de la federació CiU i la presentació d'una candidatura conjunta entre Podem i ICV-EUiA en els comicis del 27-S. El sondeig del Gabinet d'Estudis Socials i d'Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, que s'avançarà aquesta nit a les 22.30 hores a la web,  arriba en un context polític interessant després del divorci entre Convergència i Unió, la crisi de govern d'Artur Mas d'aquest mateix dilluns, que suposa la sortida dels tres consellers d'Unió Democràtica --Joana OrtegaRamon Espadaler i Josep Maria Pelegrí--, i les negociacions entre Podem i ICV-EUiA per confluir en una candidatura catalana del 'sí que es pot' de l'estil d'Ada Colau a Barcelona.

La publicació del sondeig d'EL PERIÓDICO també aporta novetats després de l'intent del president Mas de formar part d'una llista de la mà de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que els pròxims dies donaran la seva resposta a l'aspirant a la reelecció. La conferència de Mas a Molins de Rei, escenificant la ruptura de CiU i l'inici d'una nova etapa postconvergent, es va produir dies després que el president d'ERC i líder de l'oposició, Oriol Junqueras, anunciés que la seva candidatura serà la d'Aliança per la República Catalana, sense renunciar a les sigles del seu partit. 

Notícies relacionades

Junqueras i Mas pugnen per liderar candidatures independentistes transversals, mentre que la CUP encara no ha nomenat el seu número u per a les eleccions del 27-S, en substitució del diputat David Fernàndez. La cap de llista de Ciutadans serà la diputada Inés Arrimadas, mentre que el del PSC serà el seu primer secretari, Miquel Iceta. Molt probablement, la candidatura del PP comptarà amb Alicia Sánchez-Camacho. La principal incògnita electoral, no obstant, es dóna en l'àmbit d'una possible candidatura de confluència de Podem i ICV-EUiA. L'activista Albano-Dante Fachin és l'aspirant de Podem, després de guanyar les primàries del partit. Una altra aspirant electoral és la monja Teresa Forcades, de Procés Constituent.

El divorci entre Convergència i Unió ha provocat que els democristians hagin decidit concórrer en solitari a les eleccions plebiscitàries anunciades --no convocades encara-- per al 27 de setembre. L'exconseller Ramon Espadaler s'ha postulat per liderar la candidatura d'Unió.