El PSOE arriba a un acord amb Podem perquè Page sigui president de Castella-la Manxa

Els socialistes demanen a Rajoy que abandoni la seva "espiral irresponsable" contra els pactes d'esquerra

Emiliano García-Page, ahir, després de reunir-se amb José García Molina, de Podem.

Emiliano García-Page, ahir, després de reunir-se amb José García Molina, de Podem. / EFE / ISMAEL HERRERO

1
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

El PSOE i Podem han arribat aquest dilluns, tal com estava previst, a un acord per permetre la investidura com a nou president de Castella-la Manxa del socialista Emiliano García-Page, que rellevarà la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, al capdavant de l'autonomia. Segons ha informat el PSOE, el pacte s'ha bastit al voltant de 13 mesures sobre reforma democràtica, transparència, rescat ciutadà i la reforma de l'estatut d'aquesta comunitat.

Ningú dubtava d'un acord d'aquesta mena a Castella-la Manxa, on el 24 de maig el PP va obtenir 16 escons, el PSOE, 14, i Podem, 3. El terreny ja estava preparat des d'abans dels comicis a través de diverses converses. La més sonada va ser la reunió que a finals de l'any passat van mantenir (sense el coneixement del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez) l'excap de l'Executiu José Luis Rodríguez Zapatero, l'expresident manxec José Bono i el mateix Page amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, i el seu secretari de Política, Íñigo Errejón.

LES ALIANCES

Notícies relacionades

La recuperació d'aquesta comunitat per part dels socialistes és una nova mostra del conjunt d'aliances que han establert amb Podem, fet que el PP, començant pel president Mariano Rajoy, no ha deixat de criticar des que es van conèixer els resultats dels comicis. Després de la reunió de la comissió permanent del PSOE, el secretari d'Organització, César Luena, ha demanat als conservadors que frenin la seva “espiral irresponsable” i “frontista” respecte als socialistes per impulsar “governs de progrés”.

“Li demano a Rajoy que en lloc d'instigar els seus, els contingui”, ha dit el número dos del principal partit de l'oposició. Diumenge passat, Rajoy va utilitzar el seu compte a Twitter com a president del Govern per carregar contra els pactes entre el PSOE i Podem. “Enhorabona als regidors del PP. El meu suport als que fins i tot guanyant no han pogut ser alcaldes per pactes excèntrics i sectaris”, va escriure.