REVISTA DE PREMSA

El dilema de Carmena amb Zapata i el d'Unió amb Mas, a les portades

La premsa de Madrid destaca la crisi pels tuits ofensius d'un regidor, i la de Barcelona, la divisió d'Unió sobre el procés

'El País' assegura que rellevants empresaris catalans aconsellen a Rajoy que avanci les generals per evitar el 27-S

portada-el-punt-avui-15-06-2015

portada-el-punt-avui-15-06-2015

4
Es llegeix en minuts
XAVIER MARTÍNEZ / BARCELONA

Mentre que a Catalunya la premsa de dilluns es fa ressò de l'ajustat suport dels militants d'Unió Democràtica de Catalunya a les tesis de la formació de Josep Antoni Duran Lleida per condicionar el pla sobiranista d'Artur Mas, la notícia més repetida a les primeres pàgines de Madrid és la crisi oberta en l'equip de govern de la capital arran dels tuits antisemites publicats el 2011 i el 2012 per l'ara regidor de Cultura de l'ajuntament, Guillermo Zapata. Des de les diferents línies editorials, els rotatius de la capital d'Espanya destaquen la petició de tota l'oposició perquè l'alcaldessa destitueixi el regidor i en alguns casos, com 'El Mundo', recullen les primeres reaccions de l'alcaldessa Manuel Carmena a La Sexta sobre l'imminent estudi del cas i de les mesures que se'n poguessin derivar, entre les quals no descartaria el cessament del regidor en última instància.

CULPA DEL PSOE

Aquest dilema que se li planteja a Carmena només un dia després de la seva investidura és aprofitat per la premsa de la dreta per responsabilitzar de la crisi els socialistes. En aquest sentit, al seu editorial, 'Abc' assenyala: "L'esquerra que ha recolzat el PSOE és extremista, antidemocràtica i sectària". En perfecta línia amb aquest rotatiu, 'La Razón', que també hi dedica el seu titular d'obertura de portada, sentencia a l'editorial: "Manuela Carmena dirigeix un equip tacat per la ignomínia. Si no el netaja, ella mateixa i la seva gestió quedaran contaminades. Tampoc hi ha excuses per al PSOE, que ha d'exigir la seva destitució si no vol que el fang l'esquitxi". Per la seva part, 'El Mundo', a més d'exigir la dimissió de Zapata per "la baixesa moral dels seus tuits antisemites, insultants i de mal gust", també emplaça els socialistes: "El resultat (de la polèmica) mostrarà si el PSOE realment tindrà pes en les decisions de la marca blanca de Podem, a la qual ha brindat el seu suport, o si només ha sigut utilitzat com a company de viatge per aconseguir el seu accés al poder".

UNIÓ, TRENCADA

A Barcelona, 'Ara' és contundent al titular "Unió es parteix" després del triomf per un estret marge de la tesi de la direcció del partit democristià en la consulta interna i ho remarca amb el repartiment de vots 'SÍ-51%, NO-46%'. El diari assegura que, encara que la cúpula dóna per avalada la seva posició sobre el procés sobiranista, els crítics d'UDC creuen que el resultat demostra el suport de la militància a la independència. El 'Punt-Avui' recorda a Duran Lleida que es tracta d'una "victòria pírrica" i que els crítics veuen una situació crítica si la direcció d'Unió no en fa una lectura correcta. En canvi, després d'obrir amb l'"escàs marge" amb què ha guanyat la direcció i sense fer cap menció a l'opinió del sector independentista, 'La Vanguardia' assegura que "UDC defensarà davant Mas seguir el procés sobiranista dins del diàleg". Des de Madrid, 'El País' interpreta que Duran Lleida guanya el suport d'Unió per distanciar-se de l'independentisme.

MANIOBRA CONTRA EL 27-S

Des d'un altre àmbit, però vinculat també al procés sobiranista, precisament 'El País' dedica el seu primer titular a una informació pròpia que assegura que rellevants empresaris catalans han demanat a Mariano Rajoy que avanci les eleccions generals, previstes en principi per al mes de novembre, amb l'objectiu de frustrar els plans independentistes a Catalunya. El diari sosté a la notícia que aquesta possibilitat també estaria recolzada des de dins del PP, perquè així podrien frenar el 'sorpasso' de Ciutadans davant el PP català. 'El País' recorda que si el president del Govern popular avancés les eleccions, Artur Mas es veuria obligat a ajornar els anunciats comicis del 27-S o deixar-los per a la tardor del 2016, final de legislatura.

ELS TITULARS DE PORTADA

El País: "Empresaris de Catalunya demanen a Rajoy l'avançament de les eleccions"; "Guindos perd opcions de ser president de l'Eurogrup"; "Tota l'oposició reclama la destitució del regidor de Cultura de Madrid pels seus tuits injuriosos".

El Mundo: "El Rei recupera el suport dels espanyols a la Monarquia"; "Allau a la frontera turca de civils sirians que fugen de l'IS"; "Carmena: 'No descarto destituir Zapata' pels seus tuits ofensius"; "Albert Rivera: 'Ciutadans serà el Gran Germà que vigilarà els governs perquè compleixin".

Abc: "Tota l'oposició de l'Ajuntament de Madrid exigeix el cessament de Zapata"; "El PP vol reformar la llei electoral perquè governi el més votat".

La Razón: "Treva dels dos PSOE en la investidura de Díaz"; "Pressió perquè Carmena cessi el regidor que va insultar les víctimes i els jueus"; "Podem no publica els seus ingressos des de fa sis mesos".

La Vanguardia: "La cúpula d'Unió guanya la consulta per escàs marge"; "Fugida cap a Turquia. Milers de refugiats kurds sirians s'amunteguen a la frontera"; "Més de 13.000 vivendes de protecció oficial, sense vendre pel seu alt preu"; "L'equip de Colau es forja a les aules, el carrer i els jutjats"; "Jordi Pujol Ferrusola denuncia Andbank i un directiu".

EL PERIÓDICO: "Ajustat aval a Duran per plantar cara a Mas"; "L'exdirector de Caixa Laietana va forçar la venda de les seves preferents"; "La llarga llista de demandes veïnals que espera Colau"; "Lorenzo rubrica una gran ratxa a Montmeló"; "Espanya guanya a Bielorússia amb molt d'ofici"; El Barça, a la final, i adéu al somni del Girona"; "John Connolly: 'Als EUA molta gent creu que és rica perquè Déu li somriu".

Notícies relacionades

Ara: "Unió és parteix"; "Lorenzo s'imposa i és col·loca a un sol punt de Rossi"; "Drama a Girona"; "El Barça jugarà la novena final de l'ACB seguida".

El Punt-Avui: "Victòria pírrica de Duran"; "Montmeló catapulta Lorenzo al Mundial"; "Justícia coixa contra la violència masclista".

Temes:

Madrid