'COMISSIÓ PUJOL'

Bárcenas, al Parlament: "No sóc expert en paradisos fiscals"

L'extresorer del PP es nega a respondre la majoria de preguntes dels diputats i afirma que no té "absolutament res a aportar"

Compareixença de Luis Bárcenas per videoconferència al Parlament.

Compareixença de Luis Bárcenas per videoconferència al Parlament. / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / JOSE RICO / BARCELONA

Luis Bárcenas ha comparegut aquest dilluns per videoconferència a la ‘comissió Pujol’ del Parlament però ja des del principi ha aigualit les expectatives que poguessin tenir alguns diputats. L'extresorer del PP s'ha acollit al seu dret a no declarar “per ser qüestions d'àmbit personal” i ha dit: “Per no fer-los perdre el temps […] no tinc res a aportar des de la meva experiència”. Com a remat, ha afegit que no és “expert” en paradisos fiscals.

Bárcenas ha justificat el seu "dret constitucional a guardar silenci" en el fet que els seus suposats delictes estan en aquests moments judicialitzats i, per tant, no ha volgut comprometre la seva estratègia de defensa davant el jutge. "El que he estat declarant ho tenen vostès recollit [a la premsa]", s'ha limitat a comentar.

Bárcenas ha comparegut per videoconferència i no en persona perquè, segons va al·legar al Parlament, aquest dilluns havia de 'fitxar' a l'Audiència Nacional i per tant no podia desplaçar-se a Barcelona. L'extresorer i senador va sortir de la presó el 22 de gener després de pagar una fiança de 200.000 euros.

"NO CONEC ELS PUJOL"

"Jo no conec la família Pujol ni tinc cap relació amb ells", ha comentat l'exsenador popular. Ha sigut un dels pocs comentaris que ha fet. "Luis és fort amb aquell SMS o sense", ha sigut una altra de les seves escasses respostes, en al·lusió al famós missatge de mòbil que li va enviar el president del Govern central, Mariano Rajoy.

En les seves respostes breus, Bárcenas també ha assegurat que desconeix com és elfinançament del PP català i ha negat "qualsevol concertació ni estratègia conjunta de defensa amb el PP".

Pel que fa als comptes a Suïssa a nom seu, l'extresorer conservador ha subratllat que són seus i no del partit i ha manifestat: "Els ingressos que jo he tingut no tenen res a veure amb la corrupció. Són fruit d'activitats professionals. Ho vulguin creure o no".

XOC ENTRE EL PPC I ERC

Notícies relacionades

A més del dur xoc dialèctic entre Bárcenas i Joan Mena (ICV-EUiA) --amb el segon acusant el primer de fer "una 'peineta', una botifarra, al Parlament" amb la seva actuació i amb el primer acusant l'altre de ser un "impertinent"-- la topada més rellevant s'ha produït entre Santi Rodríguez (PPC) i Oriol Amorós (ERC). El diputat popular s'ha queixat que el republicà estava fent un "monòleg" i ha demanat que se li limités el temps. El president de la comissió, David Fernàndez, ha afirmat que el parlamentari d'Esquerra sumava 13 anys i ha recordat que sempre s'ha donat "flexibilitat" i que Amorós ha marcat "el límit", per ser el primer, per a tots els diputats.

"Puc entendre aquesta flexibilitat quan hi ha respostes però no quan no n'hi ha", li ha replicat Rodríguez. "Hi estic d'acord. Molt intel·ligent", li ha dit Bárcenas al diputat del PPC.