Procés Constituent avala el 'pla Forcades' per al 27-S

L'assemblea general aprova la proposta de buscar una àmplia aliança d'esquerres

Herrera subratlla la necessitat d'un pacte per sobre de sigles com a alternativa a CiU

Teresa Forcades conversa amb representants de la CUP, ICV-EUiA i Podem, ahir.

Teresa Forcades conversa amb representants de la CUP, ICV-EUiA i Podem, ahir. / ACN / LAURA BUSQUETS

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

La proposta de Teresa Forcades que Procés Constituent busqui una aliança àmplia de partits de l'esquerra alternativa per concórrer a les eleccions autonòmiques del 27-S es va imposar ahir amb comoditat en l'assemblea general que es va celebrar a Terrassa. El pla Forcades, que advoca per la confluència amb Podem, ICV-EUiA i la CUP, va obtenir el 73% dels vots (366 de 501), mentre que el sector crític, que reclamava restringir els pactes a la CUP i altres moviments de l'esquerra independentista per apuntar de manera més directa a la secessió, va obtenir una quarta part dels suports (114).

Notícies relacionades

La tesi de Forcades, que també recolza un altre impulsor del partit, l'economista Arcadi Oliveres, passa per portar a terme un procés constituent a Catalunya que «no pot durar menys de dos anys», proposta que xoca amb el full de ruta sobiranista firmat per CiU i ERC, que estableix 18 mesos per aconseguir la plena independència. Aquesta plataforma també entén que la població hauria de ser consultada sobre l'horitzó al qual vol dirigir-se i que les qüestions socials han d'anar «en paral·lel» a la transició nacional. És per això que el mateix Oliveres va afirmar ahir a Catalunya Ràdio que no és partidari d'una declaració unilateral d'independència (DUI). «No val allò de 'tinguem un país independent i després ja veurem'», va advertir.

NEGOCIAR ELS NOMS / La proposta de Forcades la inclou a ella com a cap de llista d'aquesta àmplia candidatura. Tot i això, Podem, que va elegir en primàries Albano Dante Fachin com a cap de cartell per al 27-S, ja ha descartat la monja com a número u de la hipotètica llista. La negociació dels noms serà un dels esculls a salvar. Joan Herrera, líder d'ICV-EUiA, també va defensar ahir l'aliança amb Podem i Procés Constituent, va desitjar que s'hi acabi sumant la CUP, i va subratllar que aquesta candidatura de l'esquerra alternativa ha d'estar per damunt de les sigles per poder ser una alternativa real a CiU.