'COMISSIÓ PUJOL'

Prenafeta: "Jo visc de la meva pensió"

L'exsecretari de Presidència calla sobre el 'cas Pretoria' encara que es confessa "orgullós" de cobrar comissions per intermediació

L’exsecretari general de Presidència Lluís Prenafeta, aquest dimarts, durant la seva compareixença en la ’comissió Pujol’.

L’exsecretari general de Presidència Lluís Prenafeta, aquest dimarts, durant la seva compareixença en la ’comissió Pujol’. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / RAFA JULVE / BARCELONA

Va ser la mà dreta (i l'esquerra) de Jordi Pujol durant la seva primera dècada a la Generalitat, però la compareixença de Lluís Prenafeta en la comissió d'investigació del 'cas Pujol' a penes ha posat llum sobre els assumptes més foscos que envolten l'expresident. Tampoc ha servit per aclarir res de nou sobre el 'cas Pretòria', pel qual l'exsecretari general de Presidència del 1980 al 1990 s'enfronta a una petició de gairebé set anys de presó. I és que Prenafeta ha imitat l'estratègia del seu predecessor en la comissió, l'exconseller Macià Alavedra, de no respondre a cap pregunta sobre aquest escàndol de corrupció urbanística. De Pujol ha confessat que va ser, és i serà el seu "amic" i ha denunciat la "lapidació" a què està sent sotmès després de la seva confessió d'evasió fiscal.

L'exsecretari de Presidència ha defensat que durant el seu pas per la Generalitat "no va veure relacions entre la cosa pública i la cosa privada", i que els seus negocis posteriors no li han servit per enriquir-se: "Jo no tinc ni cinc cèntims a l'estranger. No tinc cap compte a l'estranger que em permeti viure. Jo visc de la meva pensió i la meva dona viu de la seva". Una asseveració que ha contrastat amb l'"orgull" que ha dit sentir al reconèixer que va cobrar comissions de les empreses Siemens i Alstom per tasques d'intermediació. "Està tot regularitzat", ha dit.

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz va sostenir en un acte del 'cas Pretòria' que Prenafeta i Alavedra van percebre més de 13 milions d'euros d'aquestes companyies per gestions "il·lícites" i que els van ocultar a Suïssa. "A mi ningú m'ha acusat fins ara d'evasió fiscal", ha rematat.

 LA FAMÍLIA PUJOL I MAS

 "Pujol no ha comès cap delicte", ha proclamat Prenafeta amb contundència a preguntes del diputat d'ERC Oriol Amorós, que li ha recordat que va ser el mateix expresident qui va reconèixer el delicte de frau fiscal. "Això ja ho veurem", ha sentenciat l'exalt càrrec del Govern. Preguntat per la seva relació amb el primogènit de Pujol, Jordi Pujol Ferrusola, ha explicat que fa 15 anys que no el veu i que mai va tenir relacions amb els seus negocis. I sobre l'actual president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat que té un "altíssim concepte" d'ell "com a persona i com a polític", i que també es considera "amic" seu.

Notícies relacionades

 Encara que no ha aclarit res dels escàndols que envolten CDC i la família Pujol, Prenafeta no ha tingut inconvenient a qualificar de "paràsits" "alguns periodistes", sense esmentar noms, que publicaven informacions durant els anys 80 sobre presumptes casos de corrupció que afectaven el Govern, com el 'cas Banca Catalana', que ha reduït a una "qüestió privada" en què "mai" va intervenir. No obstant, al parlar d'aquest cas no ha desaprofitat l'oportunitat d'usar el manual pujolista de l'època al postil·lar que la querella contra Pujol, auspiciada pels fiscals José María Mena i Carlos Jiménez Villarejo, "tenia un rerefons d'atac a les estructures del país".