«Benvinguts els pactes si no suposen renúncies bàsiques»

Entrevista amb Ada Colau, alcaldable de Barcelona en Comú. / JULIO CARBÓ / VÍDEO: MÒNICA TUDELA

3
Es llegeix en minuts
TONI SUST / CRISTINA BUESA / BARCELONA

Ada Colau (Barcelona, 1974) està a punt de convertir-se en alcaldessa de Barcelona. Una fita històrica, perquè serà la primera dona i perquè anuncia una gestió alternativa i sense precedents. Entre l'eufòria de molts i el temor d'alguns, la líder de Barcelona en Comú dorm aquests dies poques hores. En la primera entrevista que concedeix a un diari de la ciutat que es disposa a governar, avisa que només els especuladors i els corruptes li han de tenir por.

-¿Com viu la seva victòria?

-Estic molt contenta. Cada dia em para gent pel carrer. Ho visc amb il·lusió però també amb cansament, amb pressions polítiques, declaracions i contradeclaracions.

-¿La burgesia de Barcelona li ha de tenir por? ¿La classe mitjana?

-La classe mitjana, al contrari. A Barcelona en Comú hi ha molta classe mitjana empobrida. Només ens han de tenir por els corruptes i els especuladors que vulguin vulnerar drets i no pagar impostos.

-¿Creu que una aliança alternativa pot allunyar-la de l'alcaldia i mantenir-hi Trias?

-No entenc a què juga CiU; l'alcalde em va dir que dóna per fet que seré alcaldessa. No tinc cap dubte que ho seré.

-Els casos de Carmena i Albiol. ¿Què n'opina?

-Crec que Carmena ha de ser la pròxima alcaldessa de Madrid.

 

-¿I Albiol per què no a Badalona?

-Aquí és una qüestió de democràcia i drets humans. Albiol va contra els drets humans i a Badalona les forces democràtiques no s'han sabut coordinar. En tot cas, Badalona decidirà.

-Si vostè ha de pactar amb tres partits haurà de renunciar a mig programa. 

-No ho crec, hi ha moltes coincidències programàtiques. Evidentment, tot no ho podrem fer, sobretot sense una majoria absoluta. La gent em para pel carrer per dir-me que entén que no es podrà fer tot, però que ho expliquem.

-¿El PSC, el seu possible soci, no és casta?

-El PSC forma part d'uns partits que han governat malament la ciutat i l'Estat, on hi ha hagut també gent honesta i s'han fet coses bé. No volem acords amb sigles sinó sobre acords. Si el discurs de Collboni és sincer i aixeca alfombres, ens trobarem.

-¿Prefereix que els seus socis tinguin regidors al govern o no?

-No em fa por governar en minoria. Es poden repartir responsabilitats al marge dels regidors. Benvinguts siguin els pactes estables si no suposen renúncies a coses del programa que són irrenunciables.

-Vostè vol que el tramvia quedi unit a la Diagonal. ¿Quan?

-No es pot fer immediatament, però iniciar el projecte, sí. No puc dir quan viatjarà el tramvia per allà.

 

-¿Què ha fet bé Trias?

-Diverses coses. Començar la xarxa ortogonal d'autobusos; nosaltres volem acabar-la. La reforma del passeig de Sant Joan. El pacte per la immigració. La discrepància està en el model de ciutat. Trias està d'acord a mantenir serveis socials, però no vol actuar sobre les causes de la desigualtat.

-Si el turisme ha envaït la ciutat, ¿com es pot corregir?

-El turisme és un actiu de la ­ciutat, una font econòmica. Però és necessari governar-lo. S'han d'evitar guetos que facin fora els veïns, com al centre històric. La situació de Ciutat Vella, la Bar­celoneta i l'entorn de la Sagrada Família és insostenible. ­Moratòria de noves llicències, cens exhaustiu d'allotjaments turístics de tot tipus, combatre la il·legalitat i incentivar el que és legal. S'ha de revertir la taxa turística en els barris que més han patit el turisme massiu. I sobretot fer un pla estratègic comptant amb els veïns i les veïnes. Mai s'ha fet.

-¿Què passarà el dia que hi hagi una ocupació d'un local o edifici   a Barcelona?

-No s'explica que hi hagi immobles buits en mans de l'Administració. Necessitem pisos i locals per a entitats. Si hi ha una ocupació, s'haurà de veure si parlem d'una família sense recursos, per exemple, i en aquest cas s'han de garantir els seus drets.

-¿Com aturarà els desnonaments a Barcelona?

-Faré tot el possible. Convocaré les entitats financeres. És obligació de l'ajuntament interpel·lar aquestes entitats perquè responguin davant una situació d'emergència.

Notícies relacionades

-¿Però tècnicament haurien de deixar d'instar desnonaments? ¿I en els casos de lloguer?

-És clar. Convertirien les hi­poteques en lloguer social. En els casos d'impagament de lloguer s'ha de diferenciar entre grans propietaris i petits propietaris que depenen del lloguer per ­viure. Es pot sancionar les entitats financeres amb pisos buits, cosa que Barcelona encara no fa. Utilitzaré el tempteig i retracte: no pot ser que fons voltor comprin edificis a preus baixíssims. Es pot parlar amb el jutjat. S'han fet coses però sempre s'ha defugit la confrontació amb les entitats financeres. Jo, encantada de col·laborar amb els bancs si ells col·laboren amb Barcelona.