Podem descarta facilitar la investidura a Andalusia a canvi de l'alcaldia de Cadis

La llista d'unitat popular que encapçala José María González podria obtenir el bastó de comandament amb el suport del PSOE

Podem no facilitarà la investidura de Susana Díaz a canvi de l’alcaldia de Cadis. / Foto: JULIO MUÑOZ/ EFE (ATLAS)

2
Es llegeix en minuts
J. C. / SEVILLA

La secretària general de Podem AndalusiaTeresa Rodríguez, ha descartat aquest dimarts que la força faciliti la investidura de Susana Díaz com a presidenta de la Junta d'Andalusia a canvi que el PSOE recolzi el seu partit per arribar a l'alcaldia de Cadis. "En cap cas", ha assegurat Rodríguez en una entrevista a la televisió, alhora que assegurava que la negociació per al Govern andalús "és absolutament independent d'altres acords amb altres administracions, al Parlament i de les posicions de la resta de forces polítiques".

José María González 'Kichi', membre destacat de Podem a Cadis, encapçala la plataforma ciutadana Per Cadis sí que es pot, que ha trencat el rècord de Teófila Martínez (PP) de ser l'alcaldessa més votada d'Espanya. Amb 10 regidors, els conservadors han perdut la majoria absoluta i veuen perillar el govern que ostenten des de fa 20 anys. L'aliança ciutadana Per Cadis sí que es pot ha aconseguit 8 regidors, seguit pel PSOE-A, amb 5 regidors i el pitjor resultat de la seva història a la ciutat, mentre que Guanyar Cadis en comú, la llista vinculada a IU, ha obtingut dos representants, igual que Ciutadans. D'aquesta forma, González necessita el suport de socialistes i IU per poder portar el bastó de comandament de la que seria la seva única capital a la comunitat, ja que el PP no en té prou ni tan sola amb el suport de C's a l'estar la majoria fixada en 14 regidors.

De forma pública, totes les forces han assegurat dues coses: que no hi haurà "intercanvi de cromos" i que no es produiran acords globals, per la qual cosa tots tenen mans lliures per anar veient ajuntament per ajuntament. Però en aquesta composició ningú perd de vista que també està en joc la formació de l'Executiu andalús, i que el PSOE segueix necessitant els suports d'altres partits.

EL PROGRAMA, CLAU PER NEGOCIAR

Notícies relacionades

En una entrevista a Telecinco, Teresa Rodríguez insistia aquest dimarts que, a l'espera que aquesta setmana es reprenguin les negociacions per a la investidura de Susana Díaz, l'única línia per negociar el Govern andalús és el "programa", reiterant la seva sensació de falta de voluntat per part dels socialistes per arribar a cap acord. En qualsevol cas, assegurava que "no hi haurà intercanvi de butaques, sinó mesures per a la gent. No hi haurà repartiment del pastís, sinó acords per als ciutadans, ni al Parlament andalús ni a l'Ajuntament de Cadis", alhora que rebutjava que els pactes a Andalusia marquin la línia per a altres regions. "A cada comunitat autònoma la candidatura de Podem plantejarà les seves pròpies propostes", ha dit, "però no serà un intercanvi de butaques o veure què em dónes".

En aquest sentit, Rodríguez explicava que ara s'obre un procés de diàleg amb altres forces, "especialment amb aquelles que hagin pogut coincidir programàticament en campanya", alhora que insistia que "a Cadis els acords seran sobre les prioritats dels ciutadans i un programa de govern". "Programa, programa, programa", ha dit entre rialles parafrasejant Julio Anguita. I ha matisat que "encara que Podem recolzi la candidatura de Per Cadis sí que es pot, Podem no tutelarà les seves decisions".