ELECCIONS MUNICIPALS 24-M

Junqueras reclama per a ERC l'herència del PSUC dels 70 i el PSC dels 80

El líder d'ERC afirma que s'està "a dues eleccions de guanyar-ho tot"

Bosch crida a no defallir després de tres anys de procés sobiranista

Oriol Junqueras i Alfred Bosch, durant l’acte de campanya, aquest diumenge, al parc de l’Estació del Nord.

Oriol Junqueras i Alfred Bosch, durant l’acte de campanya, aquest diumenge, al parc de l’Estació del Nord. / ACN

2
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / BARCELONA

Oriol Junqueras segueix amb la seva tasca pedagògica d'explicar als seus què intenta fer amb l'obertura del partit als satèl·lits del PSC que han sortit disparats al llarg de dos anys de procés sobiranista. "Al llarg de la història, en múltiples llocs, forces diferents s'han unit per a un objectiu, gens abstracte i sí molt concret", ha afirmat Junqueras aquest diumenge a l'acte central de campanya d'ERC, al parc de l'estació del Nord de Barcelona.

En aquest repàs cronològic, Junqueras ha citat les forces obreres d'origen parroquial i la normalització lingüística, "que no va néixer ni a Vic ni a Olot, sinó al barri de Fondo de Santa Coloma i a Sant Vicenç dels Horts". ERC representa ara aquesta suma de forces en lluita per la justícia social, ha dit el líder de republicà. "Com el PSUC [als anys 70] o les esperances de canvi que va representar el PSC [als anys 80]".

"Hi va haver gent que, de bona fe, i provinent de la parròquia dels barris i del món sindical, van creure que un Estat federal els facilitaria les eines que permetrien millorar els seus barris. I els fets i les decepcions els han fet veure que aquestes eines només els les pot donar un Estat", ha argumentat el republicà. "I estem a dues eleccions de guanyar-ho tot", en referència a les municipals de diumenge i al 27-S.

PROJECTE DE CONFLUÈNCIA

Així és l'independentisme d'ERC, un projecte de confluència, ha afirmat Junqueras davant Ernest Maragall, Joan Ignasi Elena, Toni Comín i Gemma Sendra, "socialistes sobiranistes", com s'ha definit qui va ser conseller d'Educació. "Ens dirigim a la majoria de la societat, volem fer un partit que s'assembli al màxim possible a la nostra societat".

Detall: Esquerra ha canviat la música ambient habitual de campanya (Lluís Llach) per uns 'greatest hits' rumbers. Com en les campanyes de Pasqual Maragall. Segon detall: abans de començar l'acte s'han retirat un parell de fileres de cadires. ERC no ha omplert. Unes 200 persones han anat a la cita.

EL DISCURS SOCIAL

Junqueras, instal·lat fa mesos en el discurs social, menció obligada a les seves polítiques socials al capdavant de l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts inclosa, ha donat pas a l'alcaldable de Barcelona, Alfred Bosch. En el que ha sigut una inversió de papers, l'escriptor ha traçat un discurs èpic, en què ha tractat d'insuflar moral a la tropa independentista: "¿Què significa que ens estem desinflant? Quan algú digui que està cansat perquè ha anat a dues manifestacions i s'ha endossat una samarreta groga [en referència a les vies catalanes], parleu-li de tots els que van donar la seva vida perquè els catalans poguéssim, ara, aconseguir la llibertat", ha clamat.

Notícies relacionades

En la part del discurs més centrada a la ciutat, abans d'acabar amb una analogia sempre èpica d'Alexandre el Gran a les portes de Babilònia, Bosch ha assenyalat que vol "una sola Barcelona, no una ciutat fragmentada entre els que es presenten com els representants d'una part i els de l'altra", en al·lusió al duel demoscòpic entre Xavier Trias i Ada Colau.

I ha acabat amb el seu colofó de campanya ja habitual: "El vot a ERC és un triple 'sí'. Sí a la justícia social, Sí a la transparència, Sí a la llibertat de Catalunya".