Operació Caronte

Bronca per una filtració de la Policia a uns gihadistes

Els Mossos denuncien que la Policia Nacional va alertar una cèl·lula de Sabadell -- El jutge va arxivar la causa i la fiscalia investigarà la filtració

Fernández Díaz assegura que la lluita antiterrorista "no es pot deixar en mans de qui no té sentit d'Estat" i Espadaler mostra el seu suport a la policia autonòmica

El cap de la cèl·lula gihadista desarticulada a Sabadell, el 8 d’abril.

El cap de la cèl·lula gihadista desarticulada a Sabadell, el 8 d’abril. / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts

El ministre de l'InteriorJorge Fernández Díaz, ha assegurat que "la lluita antiterrorista no es pot deixar en mans dels que no tenen el més mínim sentit de l'Estat", en al·lusió a la notícia que ha transcendit aquest dijous sobre el fet que els Mossos d'Esquadra van denunciar que la Policia Nacional va alertar la cèl·lula gihadista de Sabadell que estava sent vigilada pels agents autonòmics catalans. El ministre dóna credibilitat a la denúncia, encara que segons han informat fonts de la policia catalana a aquest diari, un mosso infiltrat en la cèl·lula gihadista va presenciar la xivatada de la Policia Nacional.

"Prefereixo no fer qualificacions del que em mereix això, que ja coneixia i que no té cap recorregut judicial ni fonament", ha afegit Fernández Díaz, abans d'assistir a la cimera de ministres d'Interior del Sahel, a Niamey (Níger). El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, ha sol·licitat la compareixença urgent del titular d'Interior. Per la seva part, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha mostrat el seu suport i total confiança en la policia autonòmica catalana i ha afegit que demanarà explicacions al ministeri si els fets es confirmen als jutjats.

CAUSA ARXIVADA

El jutge de l'Audiència NacionalSantiago Pedraz, va arribar a investigar diversos policies per "un presumpte delicte de revelació de secrets i col·laboració terrorista".  Els Mossos van fer arribar la informació al jutge de l'Audiència Nacional. A continuació, Pedraz va obrir una peça separada i finalment l'arxivament de la causa.

La filtració al grup investigat va causar que els seus membres paressin de cop la seva activitat durant uns mesos, encara que la van acabar reprenent, fet pel qual van acabar detenint-los.

SEGUIMENT SILENCIÓS

Els Mossos han indicat que estaven fent un "seguiment silenciós" a aquesta cèl·lula de Sabadell, quan membres de la Policia Nacional els van alertar d'això. Fonts de la investigació han assenyalat que s'han obert diligències després de conèixer aquesta informació, el secret de sumari de la qual es va aixecar divendres.

Notícies relacionades

El cas s'emmarca en l'operació Caronte, en què es van detenir diversos presumptes gihadistes a Catalunya el líder dels quals volien atemptar contra una llibreria jueva de Barcelona juntament amb un client d'ideologia neonazi anomenat Diego Frías.

En l'operació policial es van detenir 10 homes i una dona a Sabadell, Terrassa, Sant Quirze del Vallès, Barcelona i Valls.