SESSIÓ DE CONTROL A L'EXECUTIU

Rajoy deixa clar que no pensa publicar la llista d'amnistiats

El Govern es defensa amb els ERO dels atacs pels seus presumptes favors als defraudadors

Sánchez recupera l'expressió "miembras" i acusa el president d'utilitzar les institucions

Rajoy defensa no delatar els defraudadors. / REUTERS / VÍDEO: ATLAS

Rajoy defensa no delatar els defraudadors.
Soraya Sáenz de Santamaría, durant la sessió de control al Govern al Congrés.

/

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

Aquest dimecres el Govern no s'ha mogut ni un mil·límetre de la seva posició sobre l'amnistia fiscal, a la qual es va acollir, entre altres, l'exvicepresident Rodrigo Rato. Tant el cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, com el seu número dos, Soraya Sáenz de Santamaría, han deixat clar que no pensen publicar la llista dels gairebé 30.000 beneficiaris de la polèmica iniciativa, dels quals 715 són càrrecs públics, actuals o passats, que estan sent investigats per blanqueig de capitals. De moment, d'aquest grup, només es coneix el nom de Rato.

“Al Govern, vostès mai van donar cap dada de cap contribuent. I van fer bé”, ha contestat Rajoy a les reclamacions de Pedro Sánchez, secretari general del PSOE.

Sánchez ha aprofitat la seva intervenció per llançar una crítica global al Govern per la seva presumpta utilització de les institucions en profit propi, cosa que ha comportat, segons ell, una “pèrdua de la qualitat democràtica”. El cap de l'oposició ha acusat el líder del PP de “manipular” RTVE, col·locar com a president del Tribunal Constitucional un antic militant del seu partit (Francisco Pérez de los Cobos), obstruir la instrucció del 'cas Gürtel' a través de l'Agència Tributària i, finalment, de tenir “el dubtós honor de ser el president de la democràcia que més compareixences ha rebutjat: 70”.

En un moment donat, Sánchez ha recordat que el PP va demanar una comissió d'investigació al Parlament sobre el 'cas Pujol', cosa que rebutja al Congrés sobre Rato i l'amnistia, i s'ha dirigit directament als “'miembros y miembras'” (sic) d'aquest partit, una expressió que ja va ser utilitzada al seu dia, amb certa polèmica, per l'exministra d'Igualtat, Bibiana Aído. A les files conservadores se n'han rigut d'ell. “S'ha de tenir una miqueta de gràcia”, ha contestat Sánchez, que a la sortida ha insistit que es tractava d'una broma.

“No hi ha cap pèrdua de qualitat democràtica. El que sí que sembla és que hi ha una pèrdua de qualitat democràtica en la qualitat de l'oposició”, li ha respost Rajoy.

DUES IMATGES

Notícies relacionades

Després, Sáenz de Santamaría ha recordat el cas dels ERO, que afecta els socialistes andalusos, com a resposta a una pregunta sobre Rato. La vicepresidenta ha argumentat que el Govern es va veure obligat a l'amnistia fiscal el 2012 (a la qual s'ha referit amb aquestes mateixes paraules, en una expressió que no és del gust de l'Executiu) perquè els socialistes “van enfonsar els comptes”.

El portaveu socialista, Antonio Hernando, li havia mostrat dues fotos, una de Rato sent detingut i l'altra abraçant Rajoy, per formular-li aquesta pregunta: “¿Pretén que s'oblidi amb aquesta imatge aquesta altra imatge?”