ESCÀNDOL POLÍTIC I FINANCER

El Govern destaca que el 'cas Rato' és un "assumpte particular"

Santamaría rebutja la compareixença de Rajoy perquè són "fets relacionats amb l'activitat privada" de l'exvicepresident econòmic

"És igual el color polític, tots som iguals davant la llei", subratlla el ministre d'Hisenda

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, durant la roda de premsa oferta després de la reunió del Consell de Ministres, aquest dimarts.

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, durant la roda de premsa oferta després de la reunió del Consell de Ministres, aquest dimarts. / EFE / ÁNGEL DÍAZ

2
Es llegeix en minuts
ROSA M. SÁNCHEZ / PILAR SANTOS / MADRID

El Govern ha circumscrit aquest divendres el 'cas Rato' a un assumpte merament "particular". El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha ressaltat que la investigació a Rodrigo Rato no està relacionada amb l'amnistia fiscal a què es va acollir per regularitzar els seus comptes, sinó que és conseqüència de les indagacions iniciades fa un temps per l'Agència Tributària sobre la seva activitat privada. A això s'ha agafat també la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, per rebutjar la compareixença del president Mariano Rajoy al Congrés per aquest assumpte, tal com li ha sol·licitat el PSOE. "Estem davant un assumpte particular, no davant fets relacionats amb un càrrec en l'àmbit públic", ha manifestat la número dos de l'Executiu, abans d'informar que el director de l'Agència Estatal d'Administració Tributària donarà explicacions dimarts que ve al Congrés sobre aquesta investigació.

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montoro ha insistit que l'actuació del Govern s'està realitzant d'una manera "completament independent i amb eficàcia". "La llei és igual per a tothom, l'Agència Tributària actua amb independència i fermesa, és igual el color polític, és igual el relleu social, polític o econòmic que un s'atribueixi, tots som iguals davant la llei", ha destacat el ministre davant els periodistes, que han centrat la majoria de les seves preguntes en la investigació sobre Rato.

Notícies relacionades

Tant Montoro com Santamaría han mantingut les distàncies amb el que va ser el totpoderós vicepresident econòmic en l'època de José María Aznar. "No sóc aquí per expressar sentiments personals, sinó per aplicar la llei", ha dit el titular d'Hisenda quan ha sigut requerit per la seva opinió sobre el que va ser el seu cap al Govern, i ha destacat l'"època d'extraordinaris avanços en la lluita contra el frau fiscal". Per la seva banda, la vicepresidenta ha evitat comentar si el Govern o el PP temen que l'assumpte influeixi negativament en el pròxim procés electoral, les municipals i autonòmiques del 24 de maig, i s'ha parapetat rere el mateix argument que el seu company de Gabinet. "Aquest Govern respecta la llei, la compleix i la fa complir", ha afirmat.

REFORMA DE LA LLEI TRIBUTÀRIA

El ministre d'Hisenda també ha rebutjat que el Govern publiqui la llista de les 705 persones relacionades amb l'Administració pública que s'han acollit a l'amnistia fiscal i que estan sent investigat pel Sepblac (el Servei de Prevenció del Blanqueig). Segons Montoro, la llei actual ho prohibeix fins que no hi hagi una sentència ferma dels tribunals, i ha instat els grups de l'oposició que estan reclamant aquesta mesura que incloguin aquest punt en el debat que es realitzarà al Congrés de la reforma de la llei general tributària que ha aprovat aquest divendres el Consell de Ministres.