'COMISSIÓ PUJOL'

El director de Método 3 denuncia Camacho i exculpa Zaragoza del 'cas Camarga'

Francisco Marco es querella contra la líder del PPC per calúmnies i insisteix que el seu entorn "més personal" va encarregar l'espionatge

3
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

"Senyora Alicia Sánchez-Camacho, vostè ho sabia i vostè ho va consentir". Així, interpel·lant directament la presidenta del PPC, s'ha presentat a la comissió d'investigació del 'cas Pujol' el director de Método 3, Francisco Marco, que ha assenyalat la dirigent popular com a única responsable de la gravació de La Camarga. El cap de l'agència de detectius que va espiar el dinar entre Camacho i María Victoria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola, ha aprofitat la seva compareixença per anunciar que aquest mateix dilluns ha presentat una denúncia contra la líder del PPC per un delicte de calúmnies per "mentir" en el seu testimoni de divendres passat a la mateixa comissió, al mateix temps que ha exculpat el PSC i el seu exsecretari d'organització José Zaragoza de qualsevol relació amb el 'cas Camarga'.

En la seva intervenció inicial, Marco ha reiterat que va ser una persona "de l'entorn més personal" de Camacho qui va encarregar l'espionatge de La Camarga, un entorn que ha circumscrit "a la seva família més directa, pares, fills i parella". No obstant, ha invocat el "secret professional" i certs "pactes de confidencialitat" per negar-se a aportar el nom d'aquesta persona, ni qui va pagar el dinar. Sí que ha repetit en nombroses ocasions que la gravació va ser "legal i consentida" perquè la presidenta del PPC ho sabia. De fet, Marco s'ha mostrat disposat a retirar la querella si Camacho es retracta i desmenteix que Método 3 hagi investigat la dirigent d'Unió Montserrat Turu, que Método 3 hagi investigat jutges i fiscals i que la gravació de La Camarga sigui il·legal.

En canvi, al ser preguntat pel paper que va jugar José Zaragoza, a qui Álvarez va acusar divendres passat de confabular-se amb Camacho per ordenar la gravació, el director de Método 3 ha dissentit d'aquesta tesi, encara que primer ha exculpat el PSC com a partit i no ha sigut fins als últims minuts de la seva compareixença, i davant la insistència dels grups sobre la qüestió, quan ha eximit de tota responsabilitat l'exsecretari d'organització socialista. "No he vist mai el senyor Zaragoza, no el conec. El PSC, de forma institucional, no ha contractat mai Método 3 per fer la gravació de La Camarga. Si em pregunten si va estar bé que dimitís per aquest assumpte, crec que no. ¿On és el delicte?", ha afirmat.

Marco també ha negat conèixer Jorge Moragas, cap de gabinet del president Mariano Rajoy, que segons Camacho va ser qui el va posar en contacte amb Álvarez. Entre els seus continus dards contra el PPC, el director de Método 3 ha acusat els populars d'intentar "matar-lo civilment" i de fer-li "xantatge", i ha recalcat que si Camacho no el va denunciar mai ni va cobrar els 80.000 euros pel suposat "pacte de silenci" va ser perquè "així es va pactar" amb la dirigent popular. "Jo sóc un detectiu privat, no un espia. Potser l'espia és Camacho perquè es reuneix amb tercers per obtenir informació i fer-la servir políticament", ha deixat anar. En la majoria de les seves respostes, Marco no ha deixat d'acusar el PPC de "mentir" sobre la seva persona i sobre el 'cas Camarga'.

Notícies relacionades

Davant aquesta estratègia, l'acarament més tens de la compareixença s'ha produït en el torn de preguntes del PPC. El diputat Santi Rodríguez ha intentat qüestionar l'honradesa professional del director de Método 3 i ha insinuat que les seves "mentides" sobre Camacho, ja que no existeixen proves que donés el seu consentiment a la gravació, es pot deure a un intent d'evitar una condemna més gran. "Jo pensava que avui el PPC em demanaria perdó, perquè hi ha un munt de sentències judicials que em donen la raó", ha lamentat Marco, abans d'acusar Rodríguez d'usar informació "falsejada" i "antiquada" per atacar-lo. També ha explicat que ell era fora de Barcelona quan va arribar l'encàrrec de La Camarga i que als seus treballadors, quan eren al calabós, els va dir que l'acusessin a ell.

També a preguntes del PPC, Marco s'ha confessat "amic" de Xavier Martorell, l'exalt càrrec de CDC que va dimitir esquitxat pels espionatges polítics de Método 3.