Els guanyadors

El PSOE renova múscul i obté una victòria incontestable

Els socialistes sumen 47 diputats i podrien pactar amb Ciutadans per seguir en el poder

El triomf de Díaz la realça com a primer referent d'un partit en hores baixes

3
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / SEVILLA

Els socialistes estaven ahir a la nit exultants. Subratllaven que tornaven a ser primera força, que havien aconseguit una diferència de nou punts respecte a un PP que es desploma, que les eleccions havien sigut «tot un èxit». Quan va anunciar l'avançament electoral, la presidenta de la Junta, Susana Díaz, va dir que l'autonomia necessitava «estabilitat». Aquest va ser el pilar sobre el qual va basar l'avançament, i sota aquest prisma la iniciativa ha aconseguit el seu objectiu, perquè l'escenari que s'obre ara no és més movedís. Fa tres anys, quan el PP va estar a tocar de la majoria absoluta, els socialistes van poder pactar amb IU per continuar governant. Aquesta vegada, ja sigui a través d'acords a la Junta o  només al Parlament, com sembla més probable, seran capaços de reeditar un comandament que ja es dura més de tres dècades. Els números surten: el PSOE va aconseguir el 35,5% dels vots i 47 diputats, els mateixos que llavors, i a través d'una aliança amb Ciutadans sumarien 56 escons dels 109 totals.

Es tracta del percentatge de vots més baix del PSOE a Andalusia en tota la seva història, però l'escenari polític actual és molt diferent del d'una data tan pròxima com el 2012. Podem i Ciutadans van mostrar que han arribat per quedar-s'hi, i han donat ua primer senyal que el tauler comença a trencar-se. Per això, el resultat té més mèrit.

Díaz corria el risc de portar a terme una maniobra molt semblant a la del president Artur Mas, el 2012. Avançar eleccions amb l'objectiu manifest d'aconseguir majoria absoluta i no tan sols no aconseguir-la sinó quedar-se en una situació més dolenta de la que estava anteriorment. Els votants no solen recompensar els avançaments, però aquesta vegada s'ha trencat la tradició. Díaz ho ha apostat tot a una carta, ella mateixa, i ha guanyat després d'una campanya molt personalista.

«Algunes coses han quedat molt clares -va dir a les onze de la nit-. Després de tres anys en què no hem sigut el partit més votat, el PSOE ha tornat a guanyar les eleccions».

EL FUTUR / La presidenta andalusa volia donar un cop damunt la taula, mostrar que en aquests temps de descrèdit de la política tradicional, amb el bipartidisme trontollant, ella encara podia estirar el carro socialista com en els vells, bons temps. Aclamada com la gran esperança del PSOE pels seus nombrosos incondicionals, la figura de Díaz continua guanyant enters a nivell estatal. A la inversa, l'autoritat del secretari general, Pedro Sánchez, seguirà en entredit per contrast. Si es plantejava, com feien els seus incondicionals, que aquests comicis també fossin la catapulta de Díaz per fer el salt a Madrid i convertir-se en la pròxima candidata a la Moncloa, desplaçant el líder del partit, els resultats no desinflen aquesta hipòtesi. Ella ja ha deixat clar en les dues setmanes de mítings que no ha rebaixat les seves hostilitats cap a Sánchez, amb qui només ha compartit escenari en un parell d'ocasions, però no hi ha res escrit. També s'hi podria enfrontar a través de persona interposada.

Notícies relacionades

Però més enllà de les qüestions internes i les possibles batalles per comandar el partit en les primàries del mes de juliol, que dependran en gran part dels resultats que obtingui a les autonòmiques i municipals de finals de maig, el PSOE ha mostrat que torna a ser el més fort a Andalusia, amb molta diferència, aconseguint pel camí canviar la dinàmica i insuflar ànims en un partit molt necessitat d'una victòria tan clara.

«Hi ha pocs antecedents a Europa que un partit revalidi la seva majoria democràtica després de 33 anys al Govern», va concloure ahir a la nit una Díaz exultant.