Comissió d'investigació al Parlament
Oriol Pujol evita parlar del capital familiar ocult
L'exnúmero 2 de CDC diu que ni té avui diners a l'estranger ni n'ha regularitzat
Marta i Pere Pujol assenyalen que a partir de 1992 cada germà va gestionar el seu fons
Oriol Pujol Ferrusola va optar ahir al Parlament per una estratègia a mig camí entre la dels seus pares i la del seu germà Jordi. Els primers es van limitar la setmana passada a respondre amb evasives i a menysprear la comissió d'investigació que rastreja la seva fortuna oculta i altres assumptes tèrbols. El segon es va decantar per empatxar de dades els diputats evitant així aprofundir en les qüestions més espinoses. El que va ser número dos de Convergència i president del grup parlamentari de CiU, encara que també va jugar la carta d'anar-se'n en raons per dilatar les preguntes, va ser més breu al repetir els arguments que va utilitzar al jutjat per negar que cometés tràfic d'influències i suborn en el cas ITV i en la reconversió de diverses empreses. Pel que fa al capital del clan ocult a l'estranger, del qual se suposa que a ell li corresponia una part, només va defensar que no està encausat per aquest assumpte i va subratllar que ni ha regularitzat diners ni té comptes a fora d'Espanya. Per a la resta d'informació -no va dir si té diners de la deixa ni què n'ha fet- es va remetre a la declaració que farà el seu germà gran el 26 de març vinent al jutjat.
Sí que hi ha una coincidència en les compareixences de tots els membres del clan (també en el cas de Marta i una mica menys en el de Pere, els altres dos protagonistes de la sessió d'ahir). I aquesta coincidència és que cap ha amagat el seu temperament davant dels diputats. Oriol, per exemple, va obrir la seva intervenció subratllant que no va tenir mai problemes per donar explicacions mentre va exercir càrrecs polítics, però que aquesta vegada es reservava contestar segons li convingués: «Conec els meus deures, però també els meus drets», va llançar.
LLIÇONS DE POLÍTICA / Va ser aquesta la primera de les moltes vegades que Oriol va treure el Pujol Ferrusola que porta a dins per marcar terreny a una Cambra que va ser casa seva durant una dècada. En més d'una resposta, el cinquè fill de l'expresident va treure el ventilador per airejar els tripijocs en altres forces i també ho va aprofitar per donar lliçons de política als seus excompanys; concretament, sobre les tasques dels presidents de grup parlamentari, càrrec que ell va ocupar entre finals del 2010 i març del 2013. En aquest sentit, si ell va fer gestions sobre les ITV o sobre la reconversió d'empreses com Sony, Sharp o Yamaha, va al·legar, va ser per la responsabilitat del càrrec que ostentava. «No hi ha hagut mai la intenció de fer-me jo partícip d'una empresa per explotar estacions d'ITV», va assegurar, abans d'afirmar que les seves converses telefòniques amb membres de la trama «s'han tret de context».
L'exdirigent de CDC va posar molt èmfasi a defensar la innocència de la seva dona, Anna Vidal, també imputada pel suposat cobrament de comissions de l'empresari Sergi Alsina. I no va escatimar elogis cap a Artur Mas: va desvincular el cap del Govern de qualsevol assumpte tèrbol, va valorar la seva «potència» política i va negar que ell o la seva família el tutelessin. «No em sento lluny del president», va dir quan Marc Vidal (ICV) li va preguntar si notava que el seu excap estava posant distància pel mig amb els Pujol. Va ser davant les preguntes d'aquest diputat quan el compareixent va insinuar que el procés sobiranista té molt a veure amb les actuacions contra la seva família. Fins i tot va citar que el va visitar el Petit Nicolás per mediar suposadament en el conflicte territorial i que sabia coses d'ell que pocs coneixien.
BALL DE XIFRES / Si en tres hores Oriol no va aclarir res sobre què va fer amb la seva part del suposat llegat de l'avi, tampoc la seva germana Marta va aclarir gran cosa. La segona filla, imputada amb els seus pares i els seus germans Jordi, Pere i Mireia per la fortuna oculta a Andorra, va admetre que el 14 de juliol de l'any passat va regularitzar 558.000 euros al comprovar que Hisenda els seguia els passos. El que no va especificar és quants diners inicials va rebre en aquell compte i, de vegades amb la veu encongida, es va submergir en un ball de dades. A cada un dels set germans i a la mare els corresponien d'entrada 62 milions de pessetes de la deixa, va dir. El germà gran gestionava els diners des de 1990 i el 1992 cada un es va ocupar dels seus, va afegir, un extrem que va ser ratificat per Pere Pujol hores després.
Marta Pujol, que és arquitecta, va admetre que de 1988 a 1997 va rebre 12 encàrrecs per a projectes de la Generalitat i que 11 van ser per adjudicació directa, encara que va rebutjar que els obtingués pel seu cognom. A més, va reconèixer que està contractada per l'Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt i que aquest contracte va expirar a mitjans de la dècada passada, de manera que ara està en situació irregular, «com passa» a treballadors de «molts municipis». Pere, en la mateixa línia, va evitar donar detalls sobre el llegat i es va enredar en prolixes explicacions per negar que les seves empreses del sector mediambiental es beneficiessin del càrrec que tenia el seu pare.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Retorn a les aules Samuel Bentolila, professor d’Economia: «A Alemanya quan admeten la teva filla en un centre d’FP destapes xampany»
- La cursa electoral Així estan les enquestes als Estats Units: Biden, Trump i les primàries republicanes
- Club Entendre-hi + Animals i plantes Set plantes aptes (i beneficioses) per a gats
- Shopping Prime Day 2022, en directe: la màquina d’afaitar OneBlade de Philips