El PP denuncia indefensió judicial en el cas de l'esborrament dels ordinadors de Bárcenas

Els populars es personen en la causa amb un escrit en què es queixen que no hagin sigut informats de la investigació

3
Es llegeix en minuts

El PP s'ha personat com a querellat en la causa que porta un jutjat de Madrid sobre l'esborrament per part del partit dels discos durs del seu extresorer Luis Bárcenas, i ha denunciat "l'absoluta indefensió" en què se l'ha deixat al no haver-lo informat mai sobre aquesta querella.

En una providència a la qual ha tingut accés Efe, la titular del Jutjat d'Instrucció 32 de Madrid accepta la personació demanada pel PP per mitjà d'un escrit en què el partit, a través del seu advocat, critica que no se li hagi traslladat res de les acusacions formulades contra ell per l'esborrament dels ordinadors ni de les actuacions judicials que es van iniciar arran d'aquestes.

El procediment es va iniciar arran d'una querella per danys informàtics i encobriment presentada per una acusació del 'cas Bárcenas' liderada per Izquierda Unida davant el jutge Pablo Ruz, que va remetre les actuacions als jutjats de plaça de Castilla.

Aquesta querella va recaure en el jutjat 32 de Madrid, que la va arxivar, i després aquest arxivament el va recórrer una altra acusació personada, UPD, però aquest recurs davant l'Audiència Provincial no s'ha resolt perquè s'ha perdut la causa i ara s'intenta reconstruir.

La citació a les parts

Totes aquestes actuacions no es van traslladar al querellat, el PP, que ara denuncia la seva indefensió respecte d'un procediment que es dirigeix contra ell i en què la jutge va citar el dia 20 les parts perquè aportessin tota la documentació que tinguin, amb l'objectiu de reconstruir la causa perduda i tramitar el recurs.

"La situació és molt més greu encara perquè, segons sembla, es permetrà als querellants, formacions polítiques que tenen un evident interès a soscavar la imatge pública del meu representat (el PP), l'aportació 'ex novo' dels documents que estiguin en el seu poder", denuncia la formació política en el seu escrit.

Afegeix que té "fundats dubtes" que els documents que van entregar les acusacions a la jutge el dia 20 siguin verídics, "en vista del propòsit al qual la seva actuació processal es dirigeix, que és l'obtenció d'il·legítims rèdits electorals".

Cinc dies de termini per a al·legacions

"Resulta evident que una reconstrucció com la que es pretén no es pot fer a l'esquena dels querellats, amb perjudici de les seves garanties processals, cosa que provoca la seva indefensió", explica el PP.

Per això, en el seu escrit, presentat el dia 19, demanava personar-se i participar en la diligència del dia 20 d'aportació de la documentació, però la jutge va notificar ahir a les parts, una vegada aportats els documents per part de les acusacions, l'acceptació de la seva personació.

La jutge sí que dóna al PP un termini de cinc dies perquè formuli al·legacions al recurs d'UPD contra l'arxivament de la causa que ara, una vegada reconstruïda, haurà de resoldre l'Audiència de Madrid.

Aquest recurs es va remetre el febrer del 2014 a l'Audiència Provincial mitjançant una providència, segellada amb data d'entrada un mes després al Deganat dels Jutjats de Madrid.

Una empleada del jutjat va afirmar que juntament amb aquesta providència havia remès el sumari a l'Audiència Provincial, però quan fa unes setmanes, i a instància d'UPD, el jutjat va preguntar al Deganat per la recepció de la causa, aquest va respondre que no la tenia.

Notícies relacionades

Arran d'aquesta pèrdua, l'oficina judicial del Jutjat d'Instrucció número 32 de Madrid ha incoat un expedient governatiu per investigar els fets.

La pèrdua del sumari ha provocat reaccions polítiques. El PSOE i UPD han manifestat les seves sospites que el PP hi pugui estar al darrere, i IU ha afirmat que "plou sobre mullat" perquè primer es van eliminar aquests discos i després es va perdre el sumari.