Garzón s'estrena atacant el president per «saquejar» el país

Coscubiela fa enfadar Villalobos al referir-se a Rajoy com un «'capo'» mafiós

Izquierda Unida promet construir un país nou i fer fora els «paràsits»

Alberto Garzón, durant el debat sobre l’estat de la nació.

Alberto Garzón, durant el debat sobre l’estat de la nació. / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

El candidat d'Izquierda Unida (IU) a la presidència del Govern, Alberto Garzón, es va estrenar en el debat de la nació amb un discurs d'atac frontal a Mariano Rajoy, i va dibuixar un país on el PP ha posat l'Executiu als peus de les empreses a través de l'espoli. Necessitat de demostrar fortalesa en un partit on ha fet importants enemics i pressionat pel repte de substituir el coordinador federal, Cayo Lara, que li cedia el seu lloc com a portaveu, Garzón va arriscar i va elegir un to mitinguer.

El jove diputat va acusar Rajoy de convertir el Govern «en una escola de negocis» al servei de les grans fortunes i de privatitzar companyies en benefici de les seves amistats clientelars. «Vostè està saquejant aquest país per regalar-lo als seus amiguets», va afirmar Garzón, que va criticar la privatització d'AENA i d'Endesa, al hora que criticava el Govern per no posar fre a l'efecte de portes giratòries.

«Vostès són alliberats dels mercats i els mercaders amb el fi de facilitar l'espoli de l'Estat. Vostès són partidaris del capitalisme d'amiguets», va argüir.

El diputat malagueny va acusar Rajoy d'haver perdut tot contacte amb la realitat i de viure tancat a la bombolla de la Moncloa. «Vostè no coneix el carrer, no gasta la sola de les sabates», li va dir, per criticar-li a continuació que no coneix els problemes reals dels ciudatans i recriminar-li que en el seu discurs no hagués esmentat els desnonaments, la pobresa energètica o l'emigració de joves.

En el seu discurs, el candidat d'Izquierda Unida es va comprometre a treballar per construir un nou país on no hi càpiguen els «paràsits» i «fer fora» Rajoy de la presidència del Govern.

IRONIA PRESIDENCIAL / El president, que es va mostrar visiblement sorprès per la duresa de les acusacions abocades pel diputat, va reivindicar els seus llaços amb la realitat, va assegurar que va a la sanitat pública, i va lamentar que Garzón hagués utilitzat «eslògans» en lloc de crítiques argumentades. Amb certa displicència el president del Govern va treure la seva ironia. «Ningú som perfectes excepte vostès, però vostès són molt poquets», va afirmar Rajoy llançant el dard.

El moment més tens del debat es va produir durant la intervenció del portaveu d'ICV, Joan Coscubiela, que va relacionar Rajoy amb les activitats il·lícites de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, i el va acusar de ser «el capo de la família» d'un partit «consumit per la corrupció». Aquestes paraules li van valer l'amonestació de la vicepresidenta del Congrés, Celia Villalobos, que li va recriminar haver utilitzat un vocabulari ofensiu i li va exigir que retirés l'acusació. Tot i així, Coscubiela va acusar el Govern de no tenir cap mena de dignitat i d'enfonsar el país amb les polítiques d'austeritat.

Notícies relacionades

L'estrena de Garzón en el debat arriba en ple dilema del futur d'aquesta força, que ha ofert al premio nacional de Poesía Luis García Montero ser el cap de llista de la candidatura a la Comunitat de Madrid, després de la marxa de Tania Sánchez i el gruix del sector crític.

El poeta està valorant la possibilitat, però encara no hauria donat una resposta en ferm a Izquierda Unida, que afronta el moment decisiu amb totes les enquestes vaticinant-li una debacle electoral.