OBJECTIUS ESTRATÈGICS DE L'executiu català

Mas reforça la transparència i el sobiranisme amb la vista en el 27-S

La Generalitat incorpora dos comissionats i prioritza el discurs social en el tram final de la legislatura

El president, que dóna per normalitzada la relació amb Junqueras, comptarà amb experts d'ERC

El president Mas,  durant la roda de premsa que va oferir ahir al Palau dela Generalitat.

El president Mas, durant la roda de premsa que va oferir ahir al Palau dela Generalitat. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Queden set mesos per a les eleccions autonòmiques. I poc més de 90 dies per a les municipals. Amb la vista posada en aquest horitzó electoral, el Govern de CiU, amb el president

Mas tenia previst comparèixer la setmana passada, però l'enèsima crisi de CiU va aconsellar posposar la convocatòria. I va quedar clar des del primer moment que la seva intenció era la de fer el que l'expresident

Mas es va mullar a l'assegurar que el seu objectiu passa per acabar el mandat amb menys atur que quan va arribar al Govern. I va defensar la reforma del Servei Català d'Ocupació, una assignatura pendent des dels temps del pacte CiU-PP i que segueix el seu curs parlamentari. És a dir, segueix sense estar aprovada la norma amb què, segons va explicar Mas, es «modernitzaran les estructures i s'adaptaran a les circumstàncies actuals». Els sindicats tenen la mosca rere l'orella pel paper que les agències privades de col·locació puguin tenir en la nova organització del Servei. La patronal Cecot, en canvi, demana aprofitar l'ocasió per introduir certs copagaments dels aturats perquè no deixin els cursos de formació a què s'apuntin.

PLANS I IMPULSOS / El president

Hi va haver menció a la reactivació industrial, la implantació de la targeta de viatges T-Mobilitat i nombrosos plans, com el de suport a la família, la llei contra la discriminació (que difícilment serà aprovada aquesta legislatura) i el pla estratègic de la llei de Transparència.

Però on Mas es va entretenir més va ser en el nomenament dels dos comissionats, que, va destacar, no suposaran cap cost addicional a les arques de la Generalitat. Respecte al de la denominada transició nacional, és evident el missatge sobiranista que acompanya el càrrec. Viver Pi-Sunyer està encarregat de preparar en set mesos les famoses «estructures d'Estat» per posar-les en pràctica si arriba el cas que Catalunya s'independitza. En aquesta àrea s'incorporarà posteriorment algun expert a proposta d'ERC, en virtut del pacte entre Mas i Oriol Junqueras. Esquerra també aportarà noms a algunes altres àrees, encara per definir.

En aquest àmbit, dos missatges clars. Un, que les estructures d'Estat segueixen el seu curs però no es poden activar fins que no es proclami la independència. Dos, que el full de ruta cap a aquesta independència ha de procurar unir el màxim nombre de forces; però en cas contrari, va dir, «també tirarem endavant». Un missatge a partits com Unió o ICV-EUiA que, per motius diferents, recelen dels acords que CDC i ERC van traçant. Mas va afirmar que les relacions amb Esquerra han tornat «a més normalitat, com sempre hauria d'haver sigut». I fins i tot va apuntar que és factible un acord entre els dos partits sobre la llei electoral.

Notícies relacionades

Pel que fa a la transparència, el president

I per si quedava dubte de l'objectiu de la compareixença, va tenir interès a destacar que en l'última enquesta del CEO un 60% aprova el Govern català, però després els que li posen un zero abaixen la mitjana.