L'Audiència Nacional concedeix la llibertat sota fiança de 200.000 euros a Bárcenas

L'extresorer del PP no pot fer ús dels diners bloquejats pel jutge ni aflorar quantitats ocultes

El també exsenador, que estava en presó preventiva des del 27 de juny del 2013, ha sol·licitat en sis ocasions la mesura

200.000 euros de fiança separen Bárcenas del carrer. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

La sala penal de l'Audiència Nacional ha acordat aquest dimarts posar en llibertat Luis Bárcenas si diposita una fiança de 200.000 euros. No obstant, l'exdirigent del PP no pot fer ús dels diners que li ha bloquejat la justícia ni aflorar altres quantitats que no estan sota control dels jutges. Per això, el més probable és que s'endarrereixi la seva sortida de presó fins que trobi una persona aliena al procés que li deixi aquesta quantitat.

L'extresorer del PP s'ha passat 19 mesos a la presó després que reconegués l'existència d'un compte b en el partit conservador i que es descobrís que havia ocultat a Suïssa fins a 42 milions d'euros. Per això, el jutge Pablo Ruz el va enviar a la presó el 27 de juny del 2013 pel risc de fuga i de destrucció de proves.

Aquests arguments han estat assumits fins en tres ocasions pels jutges de la sala penal que havien recolzat íntegrament els al·legats del seu inferior per mantenir Barcenas a la presó. Ara canvien d'opinió pel temps que ha passat entre reixes, per la conclusió d'una part de la investigació del 'cas Gürtel', en què s'enfronta a 42,5 anys de presó, pel seu arrelament personal i familiar i pel fet "rellevant" que "no consta que hagi intentat sostreure's" a l'acció de la justícia "des que a mitjans del 2009 l'acció penal es va dirigir contra ell".

No obstant, els jutges continuen insistint en la gravetat dels fets presumptament perpetrats per l'exdirigent popular per justificar la quantia de la fiança. I també resten valor al fet que Suïssa hagi rebutjat autoritzar els seus col·legues espanyols a usar la informació que els ha facilitat per perseguir-lo per delictes fiscals.

TRES DIES A LA SETMANA AL JUTJAT I RETIRADA DE PASSAPORT

A més, la sala penal també li exigeix, quan surti de la presó, que comparegui tres dies a la setmana al jutjat, que no surti d'Espanya i la retirada de passaport.

Aquesta decisió respon a la petició de Bárcenas, després que el seu advocat, Javier Gómez de Liaño, reclamés la seva posada en llibertat divendres passat perquè altres imputats com Iñaki Urdangarin Rodrigo Rato estan en llibertat, malgrat que els seus delictes són similars. Els magistrats han rebutjat aquests arguments.

Notícies relacionades

La posada en llibertat de Bárcenas coincideix amb la decisió de Gómez de Liaño de deixar de defensar-lo per pèrdua de confiança. L'exdirigent popular va concedir una entrevista a un mitjà de comunicació el 16 de gener sense el seu consentiment.

L'extresorer del PP ha sol·licitat un total de sis vegades la llibertat sota fiança. Ara, l'Audiència ha accedit a la seva petició quan la instrucció del 'cas Gürtel' està gairebé finalitzada i ja ha complert gairebé el màxim de dos anys de presó preventiva.