CONSELL DE MINISTRES

El Govern aprova la llei de seguretat nacional, que no afectarà els drets fonamentals

La norma preveu una dotzena de riscos i amenaces, i pretén lluitar contra noves formes de terrorisme

El Govern subratlla que la iniciativa és independent del futur pla nacional de lluita contra el gihadisme

1
Es llegeix en minuts

El Govern ha donat aquest divendres llum verda a l'avantprojecte de llei orgànica de seguretat nacional per millorar la resposta davant nous riscos i amenaces, i que "en cap cas inclou l'adopció de mesures que comportin la suspensió de cap dret fonamental ni de cap llibertat pública". La llei dóna més poder al president del Govern.

Així ho ha anunciat la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que ha aprovat aquest avantprojecte i que es remetrà al Consell d'Estat.

ESTATS D'ALARMA

Inclou com a novetat la declaració de situació d'"interès per a la seguretat nacional" i regula els denominats estats d'alarma i excepció.

"En cap cas l'adopció de situació d'interès comporta la suspensió de cap dret fonamental ni de cap llibertat pública. Només en els estats d'alarma i excepció i en cas de declaració d'estat de setge", ha puntualitzat la vicepresidenta.

Aquesta declaració, que correspondrà en exclusiva al president del Govern, podrà adoptar-se davant una crisi que no pugui abordar-se amb els mitjans ordinaris de l'Administració i que, no obstant, no sigui tan greu per haver d'aplicar la llei d'alarma, excepció i setge, del 1981.

La nova llei persegueix potenciar les capacitats de l'Estat per respondre a desafiaments i amenaces, defineix competències en matèries com la ciberseguretat, seguretat marítima i seguretat financera, així com el medi ambient, l'energia, els transports i les telecomunicacions.

MILLORA DE LA COORDINACIÓ

Després d'afirmar que el projecte de llei té com a objectiu dotar l'Estat d'eines davant nous riscos i amenaces, Sáenz de Santamaría ha dit que la seva finalitat és millorar la coordinació i funcionar de forma més integrada.

Per a la seva elaboració s'ha comptat amb els ministeris d'Afers Estrangers, Defensa i Interior, així com Presidència del Govern, i ja va rebre el vistiplau del Consell de Seguretat Nacional el 31 d'octubre passat.

Notícies relacionades

Sáenz de Santamaría ha recordat que la necessitat d'articular un sistema de seguretat nacional no neix al gener, ja que el 2012 el Govern va crear el Consell de Seguretat Nacional i es va aprovar una estratègia, que fixa l'elaboració de la llei aprovada avui.

Després d'afirmar que no s'ha de vincular aquesta llei als últims esdeveniments terroristes de caràcter gihadista, s'ha mostrat convençuda que també serà un instrument útil per a la lluita contra el terrorisme.