EL POLS SOBIRANISTA

El PP basc acusa Urkullu i Mas d'atacar el Govern "per amagar els seus fracassos"

El PSE coincideix amb el 'lehendakari' i el president català sobre l'afany "recentralitzador" de Rajoy, però els critica el seu "discurs victimista"

1
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

Els populars bascos han criticat la "unitat d'acció" anunciada pel 'lehendakari' Iñigo Urkullu i el president Artur Mas contra els intents de "recentralització" del Govern central, i han denunciat que els dos mandataris recorrin "al vell truc" de "buscar un enemic comú" per amagar "els seus propis fracassos". La secretària general del PP basc, Nerea Llanos, ha denunciat que el missatge que van exhibir en la seva cita d'aquest diumenge, abans del partit de futbol entre les seleccions d'Euskadi Catalunya, és "caduc i del segle passat". En canvi, la secretària general del PSEIdoia Mendia, sí que considera que hi ha afany recentralitzador en el Govern central, encara que ha lamentat el "discurs victimista" d'Urkullu i Mas.

Un dia després de la cita, en què tots dos van acusar el president espanyol, Mariano Rajoy, de "trencar els consensos polítics bàsics que s'havien aconseguit fa tres dècades", Llanos ha afirmat que no hi ha hagut mai "més descentralització que ara". Fins i tot ha sostingut que Euskadi té un nivell competencial de primer nivell a Europa, "del qual el PP basc està absolutament orgullós". Segons la seva opinió, ni l'Executiu basc ni el català "estan sabent gestionar les seves competències pròpies".

Respecte a Catalunya, Llanos ha assegurat que pateix una crisi "de la qual no han sabut sortir", i ha acusat "el nacionalisme" d'haver provocat els nivells de deute actuals.

CONTRA LES INVASIONS COMPETENCIALS

Per la seva banda, Mendia ha mostrat el seu suport a Mas i Urkullu en la lluita contra la "recentralització" que pretén el Govern espanyol.

Notícies relacionades

En el seu balanç dels cent primers dies com a màxima mandatària del PSE, ha recordat que l'Executiu de Patxi López ja es va oposar al seu moment a les "invasions competencials", i per tant considera que el PNB únicament ha mantingut "un camí continuista".

No obstant, ha lamentat el "discurs victimista" de Mas i Urkullu quan van abordar el "desprestigi creixent de la política" i la corrupció existent a Espanya. Per la secretària general dels socialistes bascos, seria més útil fer "propostes en positiu per millorar la democràcia a Espanya" i després "compartir-les amb la resta de formacions".