ENTREVISTA EXCLUSIVA

Pablo Iglesias: "La pàtria de Pujol i Bárcenas són els diners. És una aliança de traïdors per enriquir-se"

El líder de Podem explica les seves opinions sobre els escàndols de corrupció i la regeneració política

Versió íntegra de l’entrevista amb Pablo Iglesias, secretari general de Podem. / MÒNICA TUDELA

Versió íntegra de l’entrevista amb Pablo Iglesias, secretari general de Podem.
Entrevista amb Pablo Iglesias, secretari general de Podem.

/

2
Es llegeix en minuts
ENRIC HERNÀNDEZ / BARCELONA

En menys d'un any, aquest jove politòleg ha passat dels platós de televisió a disputar al PSOE l'hegemonia de l'esquerra espanyola. El tomb de les enquestes, que situen el secretari general de Podem com a ferm aspirant a la presidència del Govern, ha moderat el llenguatge i les propostes de Pablo Iglesias, que ja no promet ruptures sinó una reforma tranquil·la.

–Sense la corrupció vostè no estaria aquí, però no se li coneixen grans propostes de regeneració...

–La fonamental és acabar amb les portes giratòries: que una empresa no pugui comprar-se un expresident o un exministre; així evitarem que en el càrrec defensin interessos diferents dels generals. S'ha vist amb PujolBárcenas i el PP. La corrupció s'ha instal·lat com un sistema mitjançant el qual els membres de l'elit es protegeixen entre si. Parlin llengües diferents o s'emocionin amb diferents banderes, la seva única pàtria són els diners. És una aliança de traïdors per enriquir-se a costa de la majoria. Això és el que es pot canviar: amb reformes del Codi Penal, però sobretot amb més inspectors d'Hisenda i amb una política econòmica diferent.

--Un exsoci l'acusa d'haver pagat als seus col·laboradors en negre. ¿Per què no es querella?

–Seríem molt maldestres si responguéssim a totes les barbaritats que es diuen de nosaltres. Qui cregui que defraudem, cometem delictes finançats per països estrangers o ens relacionem amb grups terroristes, que vagi als tribunals.

--El seu company Iñigo Errejón ha hagut de renunciar a una beca de recerca perquè la documentació no estava en regla. Ja que es demana exemplaritat als càrrecs públics, considera que el comportament d'Errejón ha estat exemplar?

--S'ha demostrat que sí que ha estat exemplar: que ha presentat el treball, que les avaluacions de la Universitat de Màlaga han estat excel·lents i que al final tot el problema és que no havia presentat un paper. Al final un es pregunta: ¿Quina és la causa d'això? ¿Hi ha una preocupació real per aquest treball que va presentar, que a tothom li va semblar bé? ¿N'hi ha pel seu currículum com a investigador altament qualificat? ¿Quin és el problema? Qualsevol cosa val per atacar Podem. Que a un de Podem se li oblida entregar un paper pot servir perquè alguns diguin que són com Bárcenas. Ho hem d'estar fent molt bé perquè arribem a aquest extrem.

Notícies relacionades

--¿Podem acusa el desgast per aquestes acusacions?

--Jo crec que no, en vista de les últimes enquestes que van sortint. La gent s'ofèn, s'enfada molt quan nota que la por és tal al que estem plantejant que bona part de les regles no escrites que existien a l'hora de fer política amb nosaltres es trenquen. Amb Podem s'hi val tot. Crec que no hi ha actors polítics que hagin rebut el nivell d'atacs que hem rebut nosaltres. Però això ens diu que ho estem fent bé. Si ens ataquen així, si hi ha tants sectors que s'han posat nerviosos perquè hem fet propostes concretes, és que anem en la bona direcció. I hem de fer-nos a la idea que aquest any no serà un camí de roses. Ens atacaran duríssim. Bé, sabíem que apostar pel canvi polític té el preu que et diran de tot. Estarem ferms.