ENTREVISTA EXCLUSIVA

Pablo Iglesias: "El que és fonamental és que hi hagi un govern popular"

El líder de Podem explica les seves idees sobre aliances entre forces polítiques

Versió íntegra de l’entrevista amb Pablo Iglesias, secretari general de Podem. / MÒNICA TUDELA

Versió íntegra de l’entrevista amb Pablo Iglesias, secretari general de Podem.
Entrevista amb Pablo Iglesias, secretari general de Podem.

/

2
Es llegeix en minuts
ENRIC HERNÀNDEZ / BARCELONA

En menys d'un any, aquest jove politòleg ha passat dels platós de televisió a disputar al PSOE l'hegemonia de l'esquerra espanyola. El canvi que apareix a les enquestes, que situen el secretari general de Podem com a ferm aspirant a la presidència del Govern, ha moderat el llenguatge i les propostes de Pablo Iglesias, que ja no promet ruptures sinó una reforma tranquil·la.

--Han exclòs una aliança electoral amb IU. ¿També amb Iniciativa?

--El front d'esquerres no és la nostra opció. Volem alterar el tauler polític, i el poder té por de la gent, no de l'esquerra. El poder no tem les coalicions de partits, el poder tem la gent. La nostra mà està estesa a tothom que estigui disposat a sumar-se al canvi. Qui no vulgui, doncs després de les eleccions ja veurem si es poden arribar a acords programàtics.

--Ha arribat a dir que si no guanyen per majoria absoluta, potser se'n va. ¿No seria un frau als votants?

--Hem d'anar per totes. En la campanya europea es van riure de nosaltres, i al treure cinc eurodiputats vam dir que no n'hi havia prou. Sortirem a guanyar les eleccions per majoria absoluta, que és la forma més ràpida de garantir el canvi polític. Hem de deixar clar que nosaltres no fem política amb vocació de dedicar-nos a això tota la vida. Ja es valorarà si és més útil que jo segueixi o no. Som diferents de la resta i ens podem permetre nivells d'audàcia que uns altres no. Hauríem de preservar aquest element del nostre ADN.

--Fins i tot si guanyen hauran de negociar amb el que anomenen "la casta", transaccionar i fer renúncies...

--El que és fonamental és arribar amb tota la força possible. Si guanyem, fins i tot sense aconseguir la majoria absoluta, tindrem legitimitat per dir: són els altres els que han de canviar, renunciar a elements programàtics i assumir que el veredicte electoral dels ciutadans ha estat que es poden fer coses diferents. No som sectaris: cap a qui estigui disposat a rectificar, posant els interessos ciutadans i de les diferents sobiranies per sobre dels interessos exteriors de poders financers, la nostra mà estarà estesa. ¿Que si crec que això passarà? En el cas del PSOE, CiU i el PP, crec que no.

--S'està parlant molt de la gran coalició PP-PSOE. ¿Veu factible una gran coalició de l'esquerra després de les eleccions?

--Si és així, no serveix. Això ho va demostrar el 15-M, i humilment nosaltres estem demostrant que els eixos que separen la política en termes d'esquerra i dreta ja no serveixen per entendre la realitat. Si un govern de centre-esquerra fa retallades socials al dictat de la troica i un govern de centre-dreta fa retallades al dictat de la troica, llavors vostès m'estan enganyant. ¿Quina és la diferència? Esquerra i dreta són metàfores que servien per expressar coses; ja no. És molt més clar dir a dalt i a baix...

Notícies relacionades

--Com a màrqueting potser funciona...

--No, no és això. És que és més veritat: és a dir que uns defensen els interessos dels de dalt i altres, els de sota. El que és fonamental no és que hi hagi un govern de les esquerres, que hi hagi un govern popular, de la gent, un govern que assumeixi que els representants populars representen la gent i no els fons d'inversió.