REACCIONS

Polítics, associacions sanitàries i oenagés valoren la dimissió d'Ana Mato

Pablo Iglesias demana que Rajoy plegui i que es convoquin eleccions

3
Es llegeix en minuts

El portaveu de CiU al CongrésJosep Antoni Duran Lleida, ha valorat aquest dimecres la dimissió de la ministra de Sanitat, Ana Mato, una decisió que ha qualificat d'"exemplar" en un moment en què "no és fàcil --ha dit-- que la gent dimiteixi". En declaracions als passadissos del Congrés, Duran s'ha estimat més no qualificar la gestió de Mato al capdavant del Ministeri de Sanitat, si bé ha reconegut que personalment li queia "bé", malgrat les seves diferències ideològiques en assumptes com el debat català. No obstant, ha insistit que aquesta dimissió li sembla una decisió "exemplar" precisament en un moment en què la corrupció és un dels assumptes que més allunyen els ciutadans dels polítics. "Ara que la corrupció és una de les qüestions que afecten els que tenim responsabilitats públiques i fa que la gent estigui fins als nassos de nosaltres, crec que s'ha ser capaç de reconèixer que dimitir és una decisió exemplar", ha reiterat.

La diputada del PSC i membre de la Comissió de Sanitat del Congrés Esperança Esteve ha considerat "lamentable però necessària" la dimissió de la ministra, i ha avançat que el seu grup confia que el president del Govern, Mariano Rajoy, doni explicacions aquest dijous al Congrés en el ple monogràfic sobre corrupció. "Esperem explicacions sobre aquesta dimissió i de tots els motius que hi ha al darrere en relació amb el 'cas Gürtel'.

En canvi, el vicesecretari general d'Organització del PPCarlos Floriano, ha assegurat que la dimissió d'Ana Mato l'"honora com a persona i com a política" i li ha agraït l'"absoluta lleialtat" amb el Govern i el partit. "El Partit Popular se sent molt agraït pel treball d'Ana Mato al capdavant del Ministeri de Sanitat i al partit, càrrecs que ha exercit sempre amb absoluta lleialtat", ha assegurat Floriano, i ha afegit que aquesta dimissió, "malgrat el cost personal i polític que suposa per a ella, és un exemple més del seu compromís en la defensa de l'interès general i de la seva vocació per millorar la vida dels espanyols".

DIMISSIÓ DE RAJOY I ELECCIONS

Per la seva banda, el secretari general de PodemPablo Iglesias, ha demanat aquest dimecres la dimissió del president del Govern, Mariano Rajoy, i la convocatòria d'eleccions anticipades després que Ana Mato hagi dimitit com a ministra de Sanitat pel 'cas Gürtel'. "La corrupció ha arribat fins a una sèrie de nivells en què és completament inacceptable per a una mínima institucionalitat democràtica que el president no es retiri", ha assenyalat l'eurodiputat en declaracions a Estrasburg. El líder de Podem també ha dit que "ha arribat l'hora de tornar la paraula als ciutadans" a través d'eleccions anticipades. 

ASSOCIACIONS SANITÀRIES I OENAGÉS, SATISFETES

Notícies relacionades

Diversos col·lectius relacionats amb la sanitat i la salut han manifestat aquest dimecres satisfacció per la dimissió de la ministra. Metges del Món l'ha acollit com a "notícia positiva" i confia que la seva sortida no impliqui "només un canvi de cúpula" sinó també d'equips i de polítiques en matèria de sanitat que passin per restituir la cobertura universal del sistema a Espanya. Una portaveu d'aquesta organització també ha afirmat que Mato és la responsable directa d'"una de les lleis més regressives" de la democràcia que ha suposat "desmuntar el sistema sanitari com a públic i universal".

La Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP) també considera que la dimissió és un "excel·lent notícia" per als professionals sanitaris i "per a la salut d'aquest país". El portaveu de la FADSP, Marciano Sánchez Bayle, ha opinat que Mato ha tingut "el mèrit" de ser "la pitjor ministra de Sanitat de la història d'Espanya" al ser la responsable de retallades i mesures que "han desmantellat" el Sistema Nacional de Salut (SNS) i que els ciutadans s'aixecaran ara "una mica més contents i amb una mica més de salut".