CORRUPCIÓ AL PP

El jutge Ruz considera que Mato es va lucrar de la trama Gürtel

Exculpa Acebes i demana a la ministra que torni els diners dels quals es va beneficiar per la relació del seu exmarit amb Correa

El magistrat també proposa reclamar al PP 236.000 euros per finançament il·legal en una campanya de les municipals

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El jutge Pablo Ruz considera la ministra de Sanitat, Ana Mato, partícip a títol lucratiu en els negocis del seu exmarit, Jesús Sepúlveda, imputat en el 'cas Gürtel'. El magistrat proposa que l'exdona de l'exalcalde de Pozuelo (Madrid) torni els diners dels quals es va beneficiar pels negocis d'aquest amb la xarxa que dirigia Francisco Correa. Al PP li reclama els 236.000 euros que es va estalviar en una campanya de les municipals en dues localitats de Madrid. En la mateixa resolució, Ruz exculpa l'exsecretari general del PP i exministre Ángel Acebes.    

El jutge ha donat carpetada al 'cas Gürtel' a l'obrir judici contra 46 persones per més de 10 delictes. El togat dóna un termini de 30 dies a la fiscalia i a les acusacions perquè presentin els seus escrits d'acusació. En la resolució descriu operacions portades a terme entre el 1999 i el 2009. I assegura que Correa va muntar aquest entramat per obtenir adjudicacions irregulars d'administracions públiques governades pel PP mitjançant l'entrega de donacions i obsequis.

Notícies relacionades

Per a això, va comptar amb l'ajuda dels extresorers del PP Luis Bárcenas, a la presó, Álvaro Lapuerta Ángel Sanchis. Entre els imputats hi ha Jacobo Gordon, amic del gendre de l'expresident José María Aznar, i l'exparlamentari a l'Assemblea de Madrid Alberto López Viejo.

LES ACCIONS DE LIBERTAD DIGITAL

El togat arxiva les actuacions en relació amb Acebes, que va ser imputat per la compra d'accions de Libertad Digital. Ruz sosté que no s'ha pogut acreditar que estigués al corrent d'aquesta operació i que ell no era el superior ni tenia autoritat sobre Bárcenas, que va ser el que va acabar comprant títols d'aquest mitjà de comunicació a través de la dona de l'extresorer, Rosalía Iglesias.