Cospedal adverteix que el 9-N va ser il·legal i que el Govern "actuarà en conseqüència"

González Pons avisa que Mas i molts funcionaris "seran perseguits" per la fiscalia

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / AGÈNCIES / MADRID

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha advertit aquest dilluns que el procés participatiu celebrat diumenge a Catalunya és il·legal i que, per tant, el Govern "actuarà en conseqüència". "Va ser un simulacre esteril, inútil i realitzat al marge de la legalitat", ha assenyalat en declaracions als mitjans a Toledo.

La número dos del PP ha assegurat a més que el resultat de la consulta "no té fiabilitat" perquè el procés "s'ha fet sense control de legalitat, sense interventors, sense junta electoral, sense control de qualsevol sistema d'emissió" i sota el paraigua dels partits independentistes.

I "el suport", ha indicat en al·lusió a la participació del 36% del cens, "ha estat molt per sota del que alguns pretenien".

LA POSSIBLE ACTUACIÓ DE LA FISCALIA

En la mateixa línia, el vicesecretari del PP Esteban Gonzalez Pons ha assenyalat aquest dilluns que Artur Mas i molts dels funcionaris que ahir van participar com a voluntaris en el procés participatiu "seran perseguits" per la fiscalia perquè en la seva opinió l'ús de fons públics per sufragar "una manifestació política" és "clarament un delicte". El problema, ha advertit, és que possiblement el president se'n sortirà mentre que molts treballadors públics "hauran de pagar" per obeir les "ordres" de la Generalitat.

Per corregir aquesta disfunció, el dirigent popular ha assenyalat que "li agradaria" que el fiscal cridi primer a explicar la seva actuació al cap de l'Executiu català. "Ningú pot pensar que saltar-se la llei és gratis", ha afegit.

Notícies relacionades

Pel dirigent conservador el procés participatiu no ha estat més que una "manifestació amb forma de referèndum", amb un "nombre relativament baix de participació" i per això "no té per què obrir una nova etapa" de relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya. "La situació és igual que el dia anterior", ha manifestat.

LA SITUACIÓ ECONÒMICA A CATALUNYA

Malgrat això, ha considerat que la mateixa "mà esquerra" amb què Mariano Rajoy ha "desactivat" la celebració d'un "referèndum il·legal" ajudarà que el president a partir d'ara s'ocupi de la situació econòmica de Catalunya i per tant deixi una mica de banda el procés sobiranista. "Espero que ara es pugui obrir un període de govern normal" a Catalunya, ha manifestat en una entrevista a 'Los desayunos' de TVE.