LA VALORACIÓ DE L'EXECUTIU

El Govern central degrada el 9-N a "acte de propaganda" per tapar el "fracàs" de Mas

El ministre de Justícia diu que el simulacre és "inútil i estèril" i està mancat de marc jurídic

"La Fiscalia estudiarà responsabilitats penals i exercirà les accions que corresponguin", diu Catalá

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / GEMMA ROBLES / MADRID

El  ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha qualificat aquesta nit d'"acte de pura propaganda" la jornada de participació ciutadana que s'ha celebrat avui a Catalunya, i ha afegit que el seu impuls respon a un intent de "voler ocultar el fracàs personal del president  Artur Mas" per no aconseguir, ha dit, haver pogut celebrar un referèndum sobiranista en tota regla com pretendia inicialment.

Espanya és un règim democràtic consolidat, en què existeix llibertat d'expressió i de manifestació i en què les consultes populars es regeixen per estrictes normes que han de garantir la imparcialitat i la neutralitat. Cap d'aquests requisits s'han donat durant la jornada d'avui", ha emfatitzat.

TENSAR RELACIONS "DINS I FORA DE CATALUNYA" 

En una declaració oficial televisada, el titular de Justícia ha incidit que el procés del 9-N s'ha portat a terme "al marge de qualsevol marc jurídic" i, a més, no troba empara ni en les lleis catalanes ni en decret de convocatòria algun. "Els seus promotors han renunciat a qualsevol aparença de neutralitat, convertits en jutge i parts del procés, i ni tan sols s'ha garantit la igualtat de tots els catalans davant el simulacre de consulta", espetó.

Notícies relacionades

 Catalá ha insistit que es tracta d'un "acte de pura propaganda" sense efectes jurídics i que, al seu parer, només és útil per "exacerbar la divisió dels catalans" i tensar les relacions polítiques, "dins i fora de Catalunya". Per últim, ha recordat que la Fiscalia General de l'Estat continua recabant dades i que, a tenor de la seva pròpia investigació i de les denúncies que s'han anat plantejant en les últimes hores, decidirà si existeixen "responsabilitats penals" per exercir "les accions que corresponguin".