Ampli dispositiu policial per tutelar un dia cívic i tranquil

Els agents van detenir cinc encaputxats per un altercat a Girona

Uns 7.000 mossos es van distribuir pels 1.317 punts de votació de Catalunya

Agents dels Mossos amb un dels detinguts pels disturbis provocats a l’Escola d’Hostaleria, ahir a Girona.

Agents dels Mossos amb un dels detinguts pels disturbis provocats a l’Escola d’Hostaleria, ahir a Girona. / ICONNA / JORDI RIBOT

2
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / BARCELONA

Fins a 7.000 agents dels Mossos d'Esquadra van participar ahir en el dispositiu de seguretat dissenyat pel comissari en cap José Luis Trapero, i que tenia entre els seus objectius que la policia passés desapercebuda i no fos protagonista d'una jornada en què només els votants havien d'aparèixer a les fotos. I ho van aconseguir. Els mossos van patrullar durant tot el dia pels voltants dels 1.317 centres repartits a Catalunya i només van entrar als locals quan van ser requerits pels voluntaris per resoldre alguna incidència. Els altercats es van comptar amb els dits d'una mà.

L'últim dels incidents va tenir lloc a primera hora de la tarda quan un veí de Vilaller (Alta Ribagorça) alertava per Twitter els Mossos d'Esquadra de la presència en el punt de votació d'un home «molt alterat» que amenaçava amb un puny americà els voluntaris d'una de les meses. La patrulla que custodiava aquest centre s'hi va acostar, va obligar l'individu a abandonar l'institut, va requisar el puny americà i l'home va ser imputat per un delicte d'amenaces.

ENCAPUTXATS A GIRONA / A Santa Margarida de Montbui (Anoia), els mossos van identificar dos homes que van entrar en un dels col·legis i van amenaçar a crits de cremar les urnes. Encara que l'incident més destacable de tota la jornada va tenir lloc a Girona, quan tot just obrir els punts de votació cinc encaputxats van accedir a crits a l'Escola d'Hostaleria, on van trencar plats, vasos i una de les urnes. Els crits van provocar que algunes persones que ja esperaven a la cua per poder votar irrompessin al centre per veure què passava i ajudessin a reduir i rete-

nir els esvalotadors, que finalment van ser detinguts pels Mossos d'Esquadra.

SILICONA I PINTADES / Com passa en altres cites electorals, alguns centres van aparèixer al matí amb silicona als panys de les entrades, cosa que va provocar endarreriments en l'obertura. I alguns instituts, com al Pere Alsius de Banyoles o a l'escola Entorn de Porqueres, les dues poblacions del Pla de l'Estany, el que es van trobar els voluntaris a l'arribar van ser pintades amenaçants i insultants que van ser esborrades abans d'obrir les portes per a l'inici de la jornada de votació.

En algunes poblacions com Manlleu (Osona), els Mossos van optar per vigilar els centres integrats en patrulles mixtes, juntament amb agents de la policia local. I en cap dels casos es va procedir a identificar els voluntaris o responsables dels centres públics que havien obert la porta dels establiments perquè es realitzés la votació. L'únic que va entregar la policia a la fiscalia va ser el llistat amb els noms i la ubicació dels 1.317 punts de votació que van funcionar.

Notícies relacionades

CREMA D'UNA SENYERA / On més visible va ser la presència dels Mossos d'Esquadra va ser als voltants de l'edifici de la Delegació del Govern a Cata-

lunya, a l'Eixample de Barcelona. Un gran nombre d'agents de la brigada mòbil, els antiavalots de la policia autonòmica, van vigilar de prop la concentració de l'escàs centenar d'ultradretans que es van reunir en contra del procés participatiu i a favor de la unitat d'Espanya. L'acte, que va comptar amb la presència d'alguns imputats pels altercats de la llibreria Blanquerna de Madrid, durant un acte de la Generalitat per celebrar la Diada del 2013, va finalitzar amb la crema d'una senyera i crits contra tots els partits polítics.