REVISTA DE PREMSA

¿Quina resposta donarà Rajoy a Mas? ¿El perseguirà? ¿Buscarà una solució política?

El quiosc no aplaudeix precisament el succedani de 9-N del president català, però planteja reflexions editorials dispars sobre què ha de fer el president espanyol

12
Es llegeix en minuts
XAVIER CAMPRECIÓS / Barcelona

La reinvenció per part d'Artur Mas d'un 9-N devaluat per esquivar la prohibició espanyola de la consulta sobre el futur de Catalunya acapara els focus de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui. És el gran assumpte de les vuit portades, amb enfocaments dispars, que acaben generant reflexions editorials contraposades, a la capital del Principat i a la capital del Regne sobre quina resposta s'ha de donar des del Govern d'Espanya. En qualsevol cas, el president de la Generalitat només troba un suport minoritari, tant al quiosc barceloní com al madrileny, on els tres diaris de la dreta coincideixen a ressaltar que el Govern de Mariano Rajoy i els poders de l'Estat s'oposaran eternament a deixar que els catalans votin sobre la sobirania i la independència.

De les portades de Barcelona, les dels sobiranistes 'El Punt Avui' i 'Ara' donen la màxima rellevància a exposar els plans de Mas; la de 'La Vanguardia' neda entre el Palau de la Generalitat la Moncloa ("Mas guanya temps i Rajoy s'ho pensa"), i la d'EL PERIÓDICO ressalta la difuminació del 9-N de Mas destenyint el blanc del terme 'consulta'. De les de Madrid, les d''Abc' i 'La Razón' són bessones (la senyera i Mas d'esquena en la seva fugida cap endavant); la d''El Mundo' assegura que Rajoy actuarà contra Mas, i la d''El País' posa l'accent en el fet que Mas divideix al bloc sobiranista i accelera les eleccions plebiscitàries.

Els editorials --el d''El Punt Avui' no era accessible a aquestes hores-- donen avui fruits molt dispars.

REFER LA UNITAT

L''Ara' ("Abans i després del 9-N", es titula) comença lamentant la trencadissa de la unitat d'acció no-partidista del bloc pro consulta perquè mina "l'energia i il·lusió popular basada en la suma heterogènia de voluntats" i així acaba:

 

"En aquesta desavinença partidista del bloc sobiranista hi ha, és clar, responsabilitats compartides, però sens dubte la principal la té la posició intolerant del Govern de l'Estat, que no ha deixat cap escletxa a una sortida política. La seva inflexibilitat li ha donat rendiment en el curt termini. Però pot acabar girant-se-li en contra. Perquè les mirades del món continuaran presents i perquè el nou 9-N continua sent una prova de força i de suports. Ningú va dir que seria fàcil. Ni ràpid. Convé seguir pensant bé quin país volem, i preparant-nos a fons per fer el salt amb garanties. Però la majoria social existeix i seguirà existint, és sòlida i continua mobilitzada. Ara bé: cal no decebre-la ni desconcertar-la més. Se li han de posar reptes clars. I també s'han de llançar missatges diàfans a la comunitat internacional i a l'Estat espanyol. Perquè això sigui possible, és necessari refer ponts entre partits i entre líders, tornar a cosir si no una unitat d'acció, sí un consens de mínims per fixar els pròxims passos, tant els d'abans com els de després del 9-N. I seguir endavant".

RES D'ELECCIONS

El de 'La Vanguardia' es titula "La política i els seus marges" i és l'únic que desaconsella explícitament unes eleccions anticipades, tal com havia fet ahir la subdirectora María Dolores García, cosa que avui li val ser tinguda en compte per Federico Jiménez Losantos ('El Mundo') i Alex Gutiérrez ('Ara'). Aquí teniu la meitat final de l'editorial del diari del comte de Godó, que també emplaça Rajoy a ser intel·ligent i no perseguir Mas:

"La llei es compleix i la política segueix el seu curs. Caldrà observar amb atenció els detalls organitzatius de la citada “consulta alternativa”, que no tindrà valor normatiu, ni prescriptiu, però que acabarà tenint el valor polític que els ciutadans, lliurement, li vulguin donar. Participar en aquesta “consulta alternativa” serà equivalent a assistir a una manifestació política, o acte similar. Res a veure amb un referèndum com el que s'ha registrat a Escòcia, fruit d'un gran pacte polític i d'una explícita transferència de competències, de Londres Edimburg. El Govern d'Espanya va anunciar ahir que “analitzarà” la iniciativa de Mas –qualificada per un portaveu com a “ocurrència”–, per verificar el compliment de la llei. Si la llei no s'infringeix, seria desitjable una actitud intel·ligent del Govern, amb independència de l'opinió que li mereixi la iniciativa. Més enllà de les consideracions legals, cal esperar que tot transcorri sense estridències. No fa gaire, el mateix president Mas assenyalava que en cap cas permetria actuacions que posessin el país en ridícul. Que així sigui".

"Esperem que a partir del dia 10 de novembre, respectada la llei i trencada la cotilla del calendari, s'obri aquest diàleg que tothom invoca i gairebé ningú practica. En l'actual moment d'Espanya i de Catalunya aquest diàleg és del tot urgent. No ens cansarem de repetir-ho. La legislatura catalana es troba en el seu equador i hi ha marges reals per esgotar-la. Les eleccions anticipades són sempre legítimes, però com va quedar demostrat el 2012 no sempre aclareixen el panorama. A vegades el confonen més. Catalunya ha de ser governada, ben governada, per aprofitar de la millor manera possible els símptomes de recuperació".

SIMULACRE I CAPS PER LLIGAR

"El simulacre de Mas", es titula l'editorial d'EL PERIÓDICO. Acaba d'aquesta manera:

 

"L’aposta de Mas, de la qual ja s’ha desmarcat ICV, i que ERC i la CUP no comparteixen, s’ha d’interpretar en realitat com el primer pas de la seva campanya electoral. La iniciativa inclou una maniobra per empènyer Junqueras a acceptar una llista unitària en uns comicis plebiscitaris que es convocarien després del simulacre de consulta. Sense llista única, Mas sap que ara com ara no guanyaria unes eleccions i per això necessita que Esquerra es vegi forçada per la dinàmica de base de l’independentisme a mantenir la unitat rere el seu lideratge. No obstant, no sembla que l’argúcia hagi de tenir èxit. Els seus fins ara socis no s’han donat per al·ludits i el moviment sobiranista es mostra desconcertat, quan no desil·lusionat, davant el succedani. Mas corre així el perill que la iniciativa es torni en contra seu si es queda sol davant les urnes de pega, encara que no es pot descartar que una reacció desmesurada del Govern central pugui donar-li oxigen. 

Queden molts caps per lligar per predir què passarà en les pròximes setmanes, però és difícil pensar que a aquesta legislatura li quedi gaire recorregut. És molt possible que als ciutadans els toqui posar a cadascú al seu lloc, aquesta vegada amb urnes de debò."

¿COM RESPONDRE?

A 'El País' es destaca aquest titular: "La 'ocurrencia' de Mas descoloca al Gobierno, que ve una guerra CiU-ERC". Trobaran les anàlisis crítiques de Josep Ramoneda ("El mal paso de Artur Mas"), Lluís Bassets El superviviente. Como en los juegos infantiles el presidente ha dicho que el decreto no vale. Era broma") i Xavier Vidal-Folch ("Contra su propia ley"). Y un editorial que aborda cómo responder a Mas?". Aquest és el títol.

Així comença el text: "El presidente de la Generalitat, Artur Mas, enterró ayer la “consulta” independentista del 9-N (un referéndum embozado) y lanzó otro sucedáneo, un “proceso participativo”, con urnas, en edificios públicos y en igual fecha. Con este doble movimiento, encajaba una derrota, al tiempo que lanzaba un nuevo desafío. Que exige del Gobierno respuestas no únicamente legales, sino también políticas, proporcionadas y beneficiosas para los ciudadanos catalanes y para los españoles".

I acaba així: "El presidente de la Generalitat, Artur Mas, enterró ayer la “consulta” independentista del 9-N (un referéndum embozado) y lanzó otro sucedáneo, un “proceso participativo”, con urnas, en edificios públicos y en igual fecha. Con este doble movimiento, encajaba una derrota, al tiempo que lanzaba un nuevo desafío. Que exige del Gobierno respuestas no únicamente legales, sino también políticas, proporcionadas y beneficiosas para los ciudadanos catalanes y para los españoles".

"Si muchos catalanes no han roto aún su contrato con el soberanismo, pese a la fragilidad de sus planteamientos y a la aparente insurgencia de sus actitudes, es porque este insiste, tozudo, en un deseo generalizado de sus ciudadanos: votar. El asunto solo se resolverá votando, y de forma responsable e inatacable, legal y pactada. El cómo, el cuándo, el objeto, el recuento y la homologación de ese voto, todo eso corresponderá al ámbito del acuerdo político. O el Gobierno de España, por más que le cueste, toma la iniciativa en este terreno, o se verá también arrastrado por las incoherencias de los visionarismos más disparatados."

IMPLACABLE AMB MAS

"El Gobierno debe ser implacable con Mas si vulnera la ley". Aquest és el títol de l'editorial d''El Mundo', que comença per assenyalar que la renúncia de Mas a celebrar la consulta del 9-N hauria de comportar la seva dimissió automàtica, per acabar sembrant la sospita que Mas i Oriol Junqueras poguessin tenir un acord secret i rematar: 

"El Gobierno, tal y como hoy informamos, está dispuesto a actuar contra Mas por fraude de ley si consuma su desafío. En ese caso, el presidente de la Generalitat sería sujeto de inhabilitación por desobediencia. El Gobierno de Rajoy debe mantenerse firme, pero sobre todo debe ser hábil, para contrarrestar la «astucia» de la que tanto presume Mas, e impedir que logre su propósito de vulnerar la ley a base de artimañas".

DESLLEIALTAT CATALANA

L'editorial d''Abc' està escrit des de i per a l'Espanya una, que nacionalistes són només els altres, especialment els catalans. Es titula: "Mas: el fracaso exige responsabilidades".

I comença així: "El presidente de la Generalitat ha perdido el pulso frente al Estado, aunque ahora pretenda cambiar a toda prisa el guión de su fracaso. Su impostura es descarada, porque Mas sabía desde el momento en que anunció la celebración de una consulta por la independencia que el Gobierno la impugnaría ante el Tribunal Constitucional y que el efecto inmediato de la impugnación sería la suspensión cautelar de la convocatoria. Que se presente ahora como víctima de una confabulación de las instituciones del Estado roza el ridículo, pero es coherente con su falta de respeto a la sociedad catalana, a la que embarcó en una aventura políticamente suicida. La idea de disfrazar el revés del TC con una parodia de consulta solo consigue agravar el estrepitoso fracaso de su gestión. Al final, después de tanta crisis, tanto enfrentamiento y tanta discordia, Mas propone a los catalanes una especie de encuesta con urnas de cartón".

I acaba: "Lo que realmente ha sucedido es una utilización desleal de las instituciones autonómicas contra el Estado, una malversación de fondos públicos para un proceso ilegal y una sucesión de decisiones contrarias a la Constitución y al ordenamiento jurídico, es decir, prevaricadoras. Para que la satisfacción de Rajoy no sea solo un sentimiento personal, sino una actitud institucional del principal responsable político del país, es necesario exigir y depurar responsabilidades legales en todos los órdenes. Lo hemos dicho en estas páginas editoriales: no será admisible que el nacionalismo convierta su fracaso en una fuente futura de concesiones ni de impunidades".

EL DIÀLEG DE MARHUENDA

'La Razón', finalment, titula el seu editorial: "Oportunidad para el diálogo. El sucedáneo de consulta que propone Mas no puede tomarse en serio por respeto a los catalanes". I l'única sortida que planteja l'editorial del diari de José Manuel Lara que dirigeix Francisco Marhuenda parteix de la necessitat de reprendre el diàleg que ofereix Rajoy, com si Rajoy hagués dialogat amb Mas en aquests dos anys i mig, ¿oi? Així acaba:

 

"La realidad es que la crisis abierta en Catalunya por la inexplicable deriva del presidente de la Generalitat no tiene otra solución que la de retomar el diálogo con el Gobierno de Rajoy, que mantiene tendida la mano para, dentro de la ley y la Constitución, afrontar los verdaderos problemas de los catalanes, cuya Administración está gravemente condicionada por la falta de crédito y los desequilibrios fiscales, con unos presupuestos que no responden a la situación real de la economía de Catalunya, urgentemente necesitada de un programa de reformas y de racionalización del gasto público similar al que han llevado a cabo otras autonomías. Pero mucho nos tememos que lo que pretende Mas es ganar tiempo para buscar una salida a su difícil situación, so pena de aceptar un adelanto electoral que sólo puede favorecer a los republicanos de ERC y que éstos, conscientes del desgaste de CiU, ya le reclaman como alternativa al imposible referéndum. Incluso el recurso a una más que improbable candidatura unitaria con la independencia como único punto de un programa electoral nos llevaría a la casilla de salida. La que nos recuerda --remata-- que, en cuestiones de soberanía, ésta corresponde al conjunto del pueblo español".

TITULARS DE PORTADA

El País

"Mas divide al bloque soberanista y acerca las elecciones plebiscitarias"; "Ira estudiantil por los 43 compañeros desaparecidos en México"; "Bebidas energéticas, adicción de alto riesgo"; "EEUU pide las bases en España para el tránsito del contingente contra el ébola"; "Alemania admite el frenazo de su economía y alienta el temor a una recesión"; "Hacienda puede investigar solo el 17% de los gastos de las tarjetas de Caja Madrid".

El Mundo:

"El Gobierno actuará contra Mas por fraude de ley si saca urnas a la calle"; "Google suprimirá a la prensa española si se aprueba la tasa"; "Mato dice que el PSOE sólo quiere votos y que ella actuó 'con toda diligencia"; "Merkel reduce casi a la mitad el crecimiento de Alemania para 2015".

Abc:

"Huida hacia delante con un simulacro de referéndum"; "La subida de impuestos en 2015 dispara la venta de viviendas usadas"; "Luis Enjuanes, virólogo del CSIC: 'La carga de virus de ébola en Teresa ha bajado un millón de veces".

La Razón:

"El falso 9 de Mas. El president se busca una salida e improvisa un simulacro de consulta"; "Los médicos destacan una leve mejoría en el estado de Teresa"; "Arturo Fernández dimitirá hoy como vicepresidente de la CEOE"; "La jueza acusa a Jordi Pujol de 'falta absoluta de colaboración'".

Ara:

"El nou 9-N (...) camí de les plebiscitàries"

El Punt Avui:

"Dues tasses. 1) El president anuncia una fòrmula que evita la suspensió del TC per poder votar el 9-N. 2) Mas fa un pas més i proposa eleccions plebiscitàries amb llista única sobiranista. Veuria bé una llista conjunta de tots el partidaris de la independència?

La Vanguardia:

"Mas guanya temps i el Govern s'ho pensa. El president reiventa el 9-N com a antesala d'unes eleccions plebiscitàries. Rajoy es manté a l'expectativa per si recorre una altra vegada al Constitucional. Duran advoca per buscar aliats per al Govern fins al 2016. Junqueras deixa en suspens el pacte amb CiU i demana avançar eleccions"; "Barcelona compra can Batlló a la Generalitat".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO:

"La consulta de Mas. El president anuncia un succedani del 9-N sense precisar ni l'empara legal ni la validesa. ERC, ICV i CUP se'n desmarquen i es posa en marxa el pols sobiranista de cara a les eleccions"; "Els metges parlen per primera vegada d'una millora de Teresa"; "Alemanya revisa a la baixa la previsió de creixement".