ESTIMATS ELS RECURSOS DE CCOO, STEI i UGT

La justícia balear tomba el model de trilingüisme impulsat per Bauzá

Des del sector educatiu es va denunciar la falta de mitjans i coneixement del professorat per impartir una tercera part de les matèries en anglès

Protesta davant el Parlament balear, a Palma de Mallorca, dels alumnes i professors que es troben en vaga indefinida per l’aplicació del decret integral de llengües TIL.

Protesta davant el Parlament balear, a Palma de Mallorca, dels alumnes i professors que es troben en vaga indefinida per l’aplicació del decret integral de llengües TIL. / MONTSERRAT T DIEZ (EFE)

2
Es llegeix en minuts
MARISA GOÑI / PALMA

La justícia balear ha tombat el model de trilingüisme del Govern balear impulsat pel president José Ramón Bauzá. La Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Balears així ho contempla en tres sentències comunicades aquest dimarts en què estima els recursos presentats per STEI-i, CCOO i UGT i declara nul de ple dret el decret del Consell de Govern que regula el Tractament Integrat de Llengües, conegut com TIL als centres educatius no universitaris de les illes.

Les tres resolucions analitzen els motius exposats pels recurrents, basant la seva estimació dels recursos en dos motius principalment. D'una banda, la Sala del Contenciós administratiu creu que el Govern balear va incomplir el tràmit obligat d'informe de la Universitat de les Illes Balears. "Si l'Estatut contempla per a la Universitat una funció assessora del Govern en tot el que fa referència a la llengua catalana, no es pot obviar la seva intervenció en aquesta matèria i, per tant, els seus informes són preceptius", assenyala una de les sentències.

Així mateix, la Sala conclou que el decret 15/2013 (ara anul·lat) infringeix la llei balear 4/2011 de bona administració i de bon govern, que, en relació amb els avantprojectes de llei, exigeix una avaluació prèvia, concretada en la memòria de l'anàlisi de l'impacte normatiu, que considera insuficient.

El text va ser aprovat l'abril del 2013 i recorregut pels sindicats al juny argumentant que es vulneraven drets dels professors i que, segons la LOE aleshores encara vigent, els consells escolars eren els organismes que tenien potestat per aprovar els projectes TIL.

Notícies relacionades

El model trilingüe pretén un repartiment equitatiu de llengües en la docència, entre castellà, català i anglès, i acabar amb el model d'immersió lingüística que assegura un mínim del 50% d'ensenyament en català. Des del sector educatiu, s'ha denunciat la falta de mitjans i coneixement del professorat per impartir una tercera part de les matèries en anglès, així com dels alumnes per seguir les classes i adquirir els coneixements.

El mateix tribunal que ara ha dictaminat la nul·litat del TIL abans havien suspès cautelarment la seva aplicació perquè el calendari d'aplicació annexat al decret i les instruccions emeses a posterior pel secretari autonòmic d'Educació, Guilem Estarellas, no havien estat sotmeses a dictamen del Consell Consultiu ni de l'Escolar. Al conèixer aquesta suspensió, una setmana abans de l'inici del curs escolar 2013-2014, el Govern de Bauzá va dictar un decret en qüestió d'hores per assegurar l'aplicació del TIL. Els sindicats també van recórrer aquest nou decret, però el TSJB es va veure obligat a donar la raó al Govern perquè el decret llei “és una arma no prohibida” de la qual pot fer ús un govern. No obstant, el tribunal va deixar patent el seu enuig per l'argúcia de l'Executiu que va rebre un fort revés. “Bé pot acceptar-se que fa ràbia”, deia la sentència, la conclusió de la qual assenyalava que “s'ha d'aguantar”. El TIL va activar la manifestació més gran de la història de les Balears amb cent mil persones al carrer en senyal de protesta per la imposició d'un model educatiu no consensuat i imposat sense criteris pedagògics ni mitjans adequats, segons el sector educatiu, que també va denunciar la política de retallades de l'Executiu autonòmic.